Kokosový jogurt: Už víte, jak na něj?

Proč byste ho měli vyměnit za klasický jogurt? Především proto, že se dělá z kokosového mléka, které je bohaté na vitamíny, minerály a různé další živiny. Mj. má vysoký obsahvápníku, železa, fosforu, draslíku, zinku, manganu a selenu. V kokosovém mléku najdeme i velké množství vitamínů, ať už se jedná o vitamíny skupiny B, vitamín C, E nebo vitamín K. Kokosové mléko pomáhá posilovat imunitní systém. Na rozdíl od klasického kravského mléka má i antiseptické účinky, kdy potlačuje vznik zánětu a brání rozvoji virových onemocnění. Kokosové mléko také pomáhá zklidnit nervový systém. Složení obsahující minerální látky se navíc stará také o vyvážení hormonů, což vede ke snížení chutí na sladké a nezdravé potraviny. Dochází ke stabilizaci krevního cukru a kokosové mléko je tedy ideální do diety a redukčních režimů. 

A jak si kokosový jogurt připravíte? Jde to úplně jednoduše a zvládnete to, i když pro vás kuchyně není zrovna místem, kde byste se ráda realizovala.

Co potřebujete:

2 plechovky kokosového mléka (500 ml)

1 polévková lžíce čerstvé citronové šťávy

1/2 lžičky probiotického prášku (pokud máte probiotika v tobolkách, stačí použít obsah jedné)

2 lžičky agaru (rostlinnou želatinu koupíte v prodejnách zdravé výživy, a to jako prášek či vločky)

1. Z kokosového mléka slijte tekutou část (potřebujete aspoň 200 ml), dejte stranou a zbytek zahřívejte, dokud se pevná hmota nerozpustí.

2. Mléko, které jste slili stranou, rozdělte na dvě poloviny. V jedné části (přibližně 100 ml) rozmíchejte probiotika, do druhé nasypte agar. Část mléka s agarem asi pět minut zvolna povařte. 

3. Méko s agarem nechte vychladnout na cca 38 stupňů.

4. Nakonec smíchejte všechny ingredience a krém nechte asi 12-18 hodin odležet. Při tom platí, že čím delší doba, tím bude mít jogurt hustší konzistenci.

5. Po odležení jogurt ještě jednou pořádně promíchejte, nalijte do sklenic a dejte do lednice.