Pórkové hody

Porék je skvělá svěží zelenina, se kterou si můžete v kuchyni vyhrát. Hodí se do polévek, na těstoviny, jako příloha k masu i jen tak, jako lehčí večeře.

Nejslavnější pórková polévka se jmenuje vichyssoise a pochází z francouzských lázní Vichy. Většinou se podává zastudena (v parném létě i na ledové tříšti), ale v zimě si ji klidně můžete ohřát. Z pórku si můžete do práce odnést i skvělou pomazánku – je zdravá, lehká, svěží a nikdy jí není dost. Ve spojení s celozrnným chlebem jde přímo o ideálnísvačinu. Nutriční poradci by jásali.

Pórek sluší i rybě, které máme v jídelníčku podle všemožných průzkumů stále málo, stejně jako kuřeti. Zatímco ryba na pórku je jídlo lehké, kuře s pórkem a chorizem uspokojí i kované masožravce.

Jako přílohu můžete zkusit pórek na víně nebo glazovanou zimní zeleninu s pórkem. A pro největší milovníky pórku tu máme jednoduchou rychlou večeři – zapečený pórek.