Smažený kapr

Citron zabalte do gázy – zachytí jadérka.

Ingredience:

  • 1 kapra o váze cca 1,5 kg, vykuchaného a zbaveného šupin
  • 80 g hladké mouky
  • 3 vejce
  • 250 g strouhanky z kmínových rohlíků (pouze střídka, nahrubo nastrouhaná)
  • 1 lžíci mletého kmínu
  • 20 g čerstvého rozmarýnu
  • 2 stroužky česneku
  • 50 g vepřového sádla
  • 100 ml kvalitního rostlinného oleje
  • mléko a citron na naložení kapra
  • trochu másla na konec smažení
  • sůl


K podávání:

  • čerstvé salátové lístky

Příprava jídla

1. Očištěného a vykuchaného kapra podélně rozpulte a opláchněte. Opatrně ho vykostěte a nakrájejte na menší porce. Aby získal jemnější chuť, zakápněte ho lehce citronem a nechte přes noc naloženého v mléce.
2. Osušené porce osolte, lehce okmínujte a obalte nejdřív v prosáté mouce, poté ve vejcích rozšlehaných s mlékem a nakonec ve strouhance. První dvě fáze obalování zopakujte, obal bude hutnější.
3. Ve vyšší silnostěnné pánvi rozehřejte olej a sádlo, přidejte česnek a rozmarýn. V této směsi pozvolna smažte rybu; nakonec přidejte máslo pro chuť. Porce můžete ozdobit salátovými lístky.

Triky Richarda Fuchse
■ Dvojí obalení zajistí, že bude obal maximálně křupavý – i druhý den.
■ Na smažení se nejvíc hodí neutrální rostlinný olej. O chuťový lifting se postará sádlo, česnek, rozmarýn a máslo na závěr.
■ Při smažení pilně přelévejte horkým tukem, obal krásně zezlátne a zkřehne.

Jak dlouho?

  • Doba přípravy: 30 minut
  • Naložení ryby: nejlépe přes noc
    Smažení: 20-30 minut
  • Počet porcí: 8