Sólo pro tatarák – čtyři skvělé recepty

Ochucené syrové maso možná není každému na první pohled po chuti. Většina odvážných mu ale nakonec podlehne. A při představě správně namíchaného masa na očesnekované topince se jim pak začnou sbíhat sliny. Udělejte krok dál. Jen hovězí varianty se držet nemusíte, existuje řada dalších vynikajících tataráků, třeba z lososa. A pro vegetariány nabízíme zeleninové varianty.

Losový tatarák
Ingredience (na 4 porce):
400 g filetů z čerstvého lososa
40 g šalotky
2 hrsti nasekané petrželky
2 limetky
sůl
pepř
1 lžička olivového oleje
4 malé snítky kopru
8 plátků toustového chleba

Příprava:
Začíná u nákupu – filety musejí být opravdu čerstvé a bez kůže. Důkladně je omyjte, osušte a prohmatejte, zda v nich nezůstaly kosti. Maso na malé kostičky nakrájejte nebo nasekejte v mixéru. Smíchejte ho s olejem, jemně pokrájenou šalotkou, petrželkou a šťávou z 1 limetky, osolte a popepřete.
Tatarák nechte vychladit. Pak už ho jen posypte nakrájeným koprem a dochuťte zbývající limetkou. Hodí se k němu tousty nebo nakrájené bagetky.

Tatarák z pečených paprik
Ingredience (na 4 porce):
5 červených paprik
50 g červené cibule
1 hrst čerstvé petrželky
sůl
pepř
1 lžička olivového oleje
12 plátků toustového chleba
řeřicha

Příprava:
Papriky opláchněte, osušte a dejte na plech do trouby rozehřáté na 220 stupňů. Pečte, dokud slupka nezčerná. Pak je vložte do igelitového pytlíku a nechte spařit. Slupku tak snadno sloupnete. Papriku nakrájejte na drobné kostičky a smíchejte s nadrobno nasekanou cibulí a petrželkou. Osolte, opepřete podle chuti. A dejte vychladit. Ozdobte řeřichou a podávejte s tousty.

Hovězí tatarák
Ingredience (na 4 porce):
400 g hovězí svíčkové
4 žloutky
sůl
pepř
mletá paprika
mletý kmín
4 lžíce kečupu
4 lžičky hořčice
80 g cibule
4 lžíce worcesterské omáčky
8 plátků chleba
sádlo na smažení
8 stroužků česneku

Příprava:
Omyté a osušené maso důkladně pomelte (2–3×, nebo naškrabte nožem). Vytvarujte z něj čtyři bochánky, dochucovadla rozdělte na čtyři díly a dejte zvlášť do mističek. Každý ze strávníků si pak sám může maso vidličkou smíchat se žloutkem a dochutit. Osmažte topinky a počesnekujte je. Máte hotovo. Maso už jen stačí rozetřít na topinky.

Tatarák z rajčat
Ingredience (na 4 porce):
10 zralých rajčat
1 malá cibule
čerstvá pažitka
1 lžíce olivového oleje
sůl
pepř

Příprava:
Rajčata spařte ve vroucí vodě, oloupejte je, překrojte a zbavte šťávy a zrníček. Pak pokrájejte na kostičky a smíchejte s pažitkou, cibulí a olivovým olejem. Osolte a popepřete. Nechte vychladit, dozdobte bazalkou a podávejte například s chřestem. Skvěle k sobě pasují.