Sýrové suflé

Recept pro 4 osoby:
příprava 15 minut
pečení 25–30 minut
chladnutí
  
Ingredience:
50 g másla + trocha na vymazání, 25 g jemné strouhanky, 50 g hladké mouky, 1 lžička hořčičného prášku (mletého hořčičného semínka), 300 ml mléka, 4 vejce, 100 g strouhaného sýra, nejlépe výrazného čedaru, sůlpepř

Příprava

Zapněte troubu na 200 °C, horkovzdušnou na 180 °C a doprostřed umístěte plech. Nádobu na suflé o průměru 15 cm důkladně vymažte máslem. Pak vysypte strouhankou – důkladně otáčejte formou, aby máslo pěkně pokryla. Přebytečné drobečky vysypte.

Autor: archiv Apetit

Na středním plameni rozpusťte v rendlíku máslo, vmíchejte mouku a hořčici. Minutu prohřívejte, pak sejměte z ohně a postupně vlévejte mléko. Vše za stálého míchání. Na ohni vymíchejte dohusta (potrvá to asi 10 minut). Přesuňte do misky a nechte vychladnout.

Rozklepněte vejce – bílky oddělte stranou do čisté misky (musí být dokonale odmaštěná), žloutky vmíchejte spolu se sýrem do zchladlé směsi, osolte a opepřete.

Z bílků vyšlehejte sníh. Sotva začnou špičky, které vznikají při vytažení metly držet tvar, máte došleháno. Osmičkovým pohybem sníh jemně zapracujte do ochucené směsi.

Hmotu vyklopte do vymazané nádoby a příborovým nožem objeďte podél stěny. Vložte do trouby na plech, pečte pětadvacet až třicet minut, aby suflé vzkypělo, povrch zezlátl a mírně pružil.

Ihned podávejte.