Zahřejte se!

Do kapes přibyly rukavičky a málokdo by si troufl vyjít bez kozaček. Zahřát se ale můžete i jinak, zkuste jeden z našich oblíbených horkých nápojů!

V kavárně se alkohol nejčastěji přidává do kávy, takže malá rekapitulace: francouzská káva je s brandy, anglická s ginem, ruská s vodkou, americká s bourbonem, pařížská s grand marnier (fantasticky voní po pomerančích), mexická s tequilou, klášterní s benediktýnkou, skotská se skotskou whisky, kanadská s žitnou a v neposlední řadě je tu kalorická pecka Baileys Irish Coffee s baileys, kávou, čokoládou a pořádnou čepicí z poctivé domácí šlehačky.

Ještě více vás ale zahřeje – a to nejen na těle, ale i na duši – káva zvaná Black Gold. Do sklenice postupně vlijte 120 ml černé kávy, 15 ml cointreau, 15 ml amaretta, 15 ml baileys a 15 ml likéru Frangelico. Zamíchat, ozdobit šlehačkou, strouhanou čokoládou, mletou skořicí, zachumlat se do deky a nechat čas volně plynout.

Vyladit se dá ale také horká čokoláda. Nejlepší je samozřejmě ta poctivá – z mléka a kvalitní čokolády určené k rozpouštění a pití (tu můžete koupit nejen v čokoládovnách – napříkald Choco Story v Celetné 10 – a pralinkárnách, ale i v dobrých kavárnách – Choco Café U Červené židle, Liliová 4).

Zkuste třeba nápoj zvaný Bedroom Farce: do sklenky nalijte 30 ml tmavého rumu, 15 ml bourbonu a 2 lžičky likéru Galliano. Přilijte 120 ml horké čokolády, navrch dejte poctivou porci vyšlehané šlehačky, hoblinky čokolády – a můžete zapomenout na všechny chumelenice světa. Výborný je ale i horký Alexander neboli Hot Brandy Alexander (30 ml brandy, 30 ml crème de cacao dark, 120 ml horkého mléka, šlehačka a strouhaná čokoláda na dotažení k dokonalosti). Dozdobit ho můžete i čokoládovou šlehačkou nebo pěnou.

Máte raději čiré nápoje? Zkuste si horký čaj vylepšit trochou amaretta. Z šálku budou rázem vonět mandle, čaj dostane příjemně sladký říz!