Pět octů, které byste měli zkusit

Salátům dodává na chuti a zajímavosti, méně už na na kaloriích. Tím ovšem jeho schopnosti nekončí. Je ceněn i pro svou schopnost navodit pocit sytosti, čímž zamezuje nezdravému přejídání.
Kromě obvyklých druhů octa, jako je vinný nebo balzamikový, existuje řada zajímavých specialit dostupných i na českém trhu. Vybrali jsme pět, které byste si neměli nechat utéct.

1) Cherry ocet
Lehce oříškový se sladkou příchutí. Hodí se k masu a do salátu.
Tip: Několik lžic octa promíchejte s pokrájenou šalotkou a servírujte s kuřecím steakem.

2) Rýžový ocet
Používá se k přípravě rýže a do salátů. Je hodně jemný a v porovnání s běžným octem velmi sladký.
Tip: Přimíchejte do horké rýže. Bude mít tu správnou ‚suši‘ chuť.

3) Ocet ze šampaňského
Jeho jemně květinová chuť vyčaruje v kombinaci se zeleninou hodně zajímavý salát.
Tip: Smíchejte ho s česnekem, trochou cukru a hořčice. Vznikne nevšední dresink.

4) Vonný ocet
Aromatický ocet má původ v Itálii. Používá se při přípravě salátů, pokapávají se s ním sýry.
Tip: Zkuste ho k typu brie. Stačí pár kapek.

5) Medový ocet
Je vzácnější, takže je stále o něco hůře dostupný. Nejlépe se hodí na přípravu marinád na grilování. Zjemňuje maso.