Vaření, které má páru

Poohlédněte se po pomůckách k napařování. Na trhu jsou dnes ke koupi rozkládací napařováčky, na kterých vám babička ohřívala knedlíky i high-tech přístroje. Podle čeho vybírat?

Pařáček, „česká klasika“, je maximálně skladný. Uvaříte na něm maso, zeleninu i rýži, nebo ohřejete, co je třeba. Vejde se do takřka všech hrnců a běžných rendlíků.
Největší výhoda: cena
Nevýhoda: je kovový

Hrnce s napařovacím děrovaným nástavcem jsou zpravidla z nerezové oceli: Mástavce bývají také z nerez oceli, nebo skleněné.
Největší výhoda: v hrnci můžete i klasicky vařit.
Nevýhoda: občas má příliš velké otvory, takže se v něm nedá vařit rýže.

Sestava dvou hrnců, které do sebe zapadají tak, aby jeden mohl sloužit jako víko. Tu už stačí jen doplnit čistou látkovou utěrkou, plenou nebo vyvařeným kusem plátna. To upevníte kuchyňským provázkem na větší hrnec tak, aby vznikl buben. Vaříte přiklopené druhým hrncem. Ideální na vaření knedlíků (včetně ovocných).
Nevýhoda: praní utěrek.

Bambusová napařovací sítka jsou velmi lehká, nespálíte se o ně a dá se k nim koupit i poklička. Jsou skvělé hlavně pro přípravu specialit asijské kuchyně (taštiček, balíčků, ryb, ...). Největší výhoda: možnost stylového servírování. Nevýhoda: mytí. Speciální přístroje umožňují připravovat více potravin najednou a přitom v oddělených miskách. Můžete v nich vařit také rýži a v některých i vejce. Mívají také užitečné zabudované časové spínače.
Největší výhoda: vaření více potravin naráz, aniž by se mísily.
Nevýhoda: další speciální elektrický spotřebič v kuchyni.

Cenné rady

  • Pokud dodržíte správný čas vaření, potraviny připravené v páře si zachovají lákavý vzhled.
  • Sklo a plast umožní uchovat více vitaminů a užitečných látek.
  • Kousky potravin, které se chystáte vařit, by měly být stejně velké, aby se stejnoměrně prohřívaly.
  • Vařit v páře můžete teoreticky s poklicí i bez. Ale s poklicí si pokrmy uchovají lepší aroma a lépe se prohřejí. Díky poklici také pod pařáčkem tak snadno nevyvaříte vodu.
  • V nouzi můžete napařovat také na smaltovaném cedníku (na jiném pouze pokud výrobce uvádí, že odolává teplotám alespoň do 100 °C).