Azzedine Alaïa – malý muž s velkým talentem

Nepřevzal nejvyšší ocenění od francouzské vlády, protože nemá rád Nicolase Sarkozyho, a to navzdory tomu, že jeho žena Carla Bruni byla jednou z jeho modelek a dodnes se v Alaïových šatech na veřejnosti často objevuje. Azzedine se ze zásady neúčastní módních týdnů ani neorganizuje pět přehlídek ročně jako jiné módní domy, protože to považuje za „peklo komerce“. Během roku se tak můžeme těšit jen na dvě kolekce, a to ještě nikdy ne v termínu, protože ty Azzedine jen velice těžko dodržuje. Své kolekce představí až ve chvíli, kdy se on sám cítí stoprocentně připraven.

Azzedine Alaïa je originalita a individualita sama. Navzdory tomu, že je módní návrhář, můžeme ho vidět pouze a jedině v čínském pracovním obleku s ‚Mao sakem‘ a třemi batohy, ve kterých nosí své tři jorkšírské teriéry.
Tento Tunisan pracoval po studiu jako asistent krejčího, který kopíroval veškerý design značky Dior. S tím hluboce nesouhlasil, a tak v roce 1957 odešel do Paříže, kde začal pracovat pro skutečný Dior. Paradoxně tato práce trvala pouhých pět dní, ale i to málo stačilo k tomu, aby se stal personou non grata (osobou nežádoucí). V té době totiž probíhala válka v Alžíru, a tak jako severní Afričan ze dne na den neměl kde bydlet a co dělat.

Nevzdal se, využil svého malého vzrůstu a stal se maskotem noblesních dam. Komtesa de Blégiers mu nabídla práci chůvy, nikoli však dětí, ale oblečení. Byla to prostě doba paradoxů, ale zároveň šťastných náhod. Během pěti let ve službách této komtesy odstartovala kariéra dnes světově uznávaného módního návrháře. Následovalo otevření vlastního studia v soukromém bytě. Šicí stroje byly dokonce i v koupelně.

Jeho první významnou zákaznicí a obdivovatelkou v jedné osobě se stala Greta Garbo. V roce 1981 představil první veřejnou kolekci ready-to-wear. Pár let poté se stal designérem roku a navázal úzké přátelství s modelkou NaomiCampbell a Stephanií Seymour. Celý svět se dozvěděl o jeho existenci, protože to byl právě Azzedine, který hereckou kariéru Stephanie Seymour odstartoval, a to díky tomu, že z ní udělal ženu s prsy, které ve skutečnosti prakticky neměla. Ženy se o jeho módu začaly obratem zajímat. Mezi jeho velké fanynky patří i první dáma USA Michelle Obama, která na většinu oficiálních událostí nosí modely Azzedine Alaïa (včetně toho, který měla na oficiální návštěvě České republiky). Dalším velkým zářezem byl styling v jedné z bondovek, v níž oblékal Grace Jones, která se od té doby stala jeho múzou.

K tomuto výjimečnému muži vede dlouhá cesta. Je velkou vzácností získat ho pro rozhovor. I po smluveném termínu se omluví, že dělá důležitější věci. Jeho móda je v podstatě stále stejná, nezměnila se během více než třiceti let. Jednoduše daný základ vyrábí v různých provedeních a vylepšeních. „Pokud najdete správnou cestu, není potřeba hledat jinou,“ říká Azzedine Alaïa. „On ví, co ženy chtějí a jak je muži chtějí vidět,“ dodává slavná modelka Iman.

Azzedine Alaïa – malý muž s velkým talentem