Divoké barvy i trocha ironie. Dům nedaleko Cambridge boří pravidla

Náš způsob práce se liší projekt od projektu, ale v podstatě lze říci, že Brendan je posedlý detaily a řešením problémů a Vanessa pracuje více instinktivně,“ představují se Brendan Young & Vanessa Battaglia. Potkali se na fakultě produktového designu na Plymouth University, kam Vanessa přijela na výměnný program. Dohromady je svedl zájem o klasické umění a architekturu. Jako nejdůležitější vlivy vnímají vedle renesančního umění a Michelangela také Philippa Starcka a Piera Fornasettiho. Dokonalou ukázkou jejich práce je dům, kde až do loňského roku bydleli. Viktoriánský řadový domek v městečku St Neots čtyřicet minut od Cambridge vydražili Brendan s Vanessou v aukci a vlastními silami zrekonstruovali.

Nejednalo se jen o pár oprav – dům byl deset let opuštěný. Protože to byly vlastně jen čtyři místnosti s koupelnou, zdála se jim rekonstrukce zvládnutelná. „Oba nás nadchla ta výzva. Dům i vesnici s trhem a okolí jsme si zamilovali,“ říká Vanessa. Brendan z nedaleké Cambridge pochází, ona vystudovala průmyslový design v Římě. V Anglii žije už čtrnáct let. „Co ale skutečně nesnáším, jsou koberce ode zdi ke zdi, ve kterých si Angličané tak libují. Taky je zřejmě lepší méně velkých a světlých pokojů než naopak.“ V domku v ulici Prospect Row museli kvůli stržení stěny mezi kuchyní a obývacím prostorem doplnit chybějící základy (viktoriánské cihlové řadovky byly až do sedmdesátých let 19. století často stavěny téměř bez základů) a doplnit horizontální i vertikální podpěrné trámy.

Jde nám o to, narušit hranici mezi designem a uměním, dostat trochu umění do jinak nezajímavých věcí. 

Přízemí rozšířili, aby se do domu vešel velký stůl, kolem kterého by se sesedli přátelé při večeřích a večírcích. A rozšířili také koupelnu, aby se tam vtěsnala i vana. Do prostoru zahrady umístili verandu, zahradní ateliér a Brendanovu pracovnu. Pracují totiž sice spolu, ale odděleně – v případě potřeby se domlouvali domácím interkomem! „To je možná to kouzlo, díky kterému spolu můžeme už tolik let žít a pracovat,“ směje se Vanessa. Kromě prostorových opatření bylo třeba zaměřit se hlavně na ta energetická. Zdi domu Brendan s Vanessou odizolovali, vyměnili střechu, do které doplnili střešní okna, a všechna stávající vyměnili za dvojitá. Celý jeden rok strávili prací na domě každý víkend. „Bohužel jsme se před rokem museli odstěhovat. Čekali jsme dítě, máme psa a objem práce rostl – už jsme se do domku prostě nedokázali vejít,“ vysvětlují.

Předplaťsi & Ušetři

Elle cover
REKLAMA