Přejít k hlavnímu obsahu
→ zpět na článek

Vítejte v experimentální laboratoři...

  1. Elle.cz
  2. ELLE decoration
  3. Experimentální laboratoř
  4. Vítejte v experimentální laboratoři...
Honza Zima
Foto: Honza Zima

Skleněný pařát vyrobil Johan Pertl na míru pro výstavu Mladí a klidní v MeetFactory.

Honza Zima
Foto: Honza Zima

Koule z křišťálové tavenice tvoří vrchol kávového stolku, který Johan Pertl navrhl ještě za studií na UMPRUM. Právě za něj získal druhé místo v letošní soutěži Diploma Selection a vystavil jej v prestižní galerii Rossany Orlandi v Miláně.

Honza Zima
Foto: Honza Zima

Kolekcí tavených kávových stolků Utopia debutoval Johan na letošním Designbloku. Vyvinul pro ni speciální techniku tavení skla, která je efektivnější a spotřebuje mnohem méně energie. Fakt, že se jedná o jeden kus, který není nijak slepovaný, umocňuje výsledný dojem z předmětu.   

Honza Zima
Foto: Honza Zima

Z masivního podstavce a pěti poklopů se skládá slavnostní Ceremony Box Tomáše Kučery. Založil jej na principu rituálního odhalování důležitého předmětu, který je novodobou interpretací posvátného oltáře. Cíl se odhaluje postupně opatrným odkrýváním křehkých vrstev skla.

Honza Zima
Foto: Honza Zima

Kromě sklářských polotovarů se dá znovu využít už jednou vyrobené sklo. Musí být ale kvalitní a ze stejné várky, aby se dobře tavilo.

Honza Zima
Foto: Honza Zima

Kromě vlastních děl pracují designéři i na zakázkách pro státní instituce, privátní klienty a galerie.

Honza Zima
Foto: Honza Zima

Kabinet Superfluum od Tomáše Kučery kombinuje hned několik sklářských technik a materiálů. Litou plastiku, pískovanou skleněnou desku a dřevěnou konstrukci. Inspiroval se pro něj v postmoderním designu, zejména v tvorbě svého oblíbence Ettora Sottsasse.

Honza Zima
Foto: Honza Zima

Tomáš Kučera si připravuje tavenici před vložením do pece. Na jeho začátku je příprava skleněných kusů, které se musejí pečlivě nařezat na drobnější dílky. Těmi se poté vyskládá předem připravená a vysušená sádrová forma. Přesné množství podléhá výpočtům – odvíjí se od kvality skloviny, teploty, v níž se bude tavit, i kýženého výsledku, jehož chce sklář dosáhnout.

Honza Zima
Foto: Honza Zima

Tavenice se vyrábí z polotovarů, které mají obvykle tvar čtverců různých barev.

Honza Zima
Foto: Honza Zima

Tomáš Kučera si připravuje tavenici před vložením do pece. Na jeho začátku je příprava skleněných kusů, které se musejí pečlivě nařezat na drobnější dílky. Těmi se poté vyskládá předem připravená a vysušená sádrová forma. Přesné množství podléhá výpočtům – odvíjí se od kvality skloviny, teploty, v níž se bude tavit, i kýženého výsledku, jehož chce sklář dosáhnout.

Honza Zima
Foto: Honza Zima

Z masivního podstavce a pěti poklopů se skládá slavnostní Ceremony Box Tomáše Kučery. Založil jej na principu rituálního odhalování důležitého předmětu, který je novodobou interpretací posvátného oltáře. Cíl se odhaluje postupně opatrným odkrýváním křehkých vrstev skla.

Inspirujte se trendy líčením očí z módní runwaye...

Footer menu

  • --- col 1 ---
    • Newsletter
    • Předplatné
    • Kontakt
    • Redakční etický kodex
    • Volná místa
    • Inzerce
    • Všeobecné obchodní podmínky
    • RSS FEED
  • --- col 2 ---
    • Móda
    • Krása
    • Celebrity
    • Láska a sex
    • Zásady ochrany soukromí
    • Cookies zásady
  • --- col 3 ---
    • Elle Decoration
    • Horoskopy
    • Mix
  • NASTAVENÍ SOUKROMÍ
    • Doporučujeme Pravidla etikety | Slovník puberťáků | Partnerský horoskop | Testy a kvízy | Andělská čísla | Cestování | Numerologie podle data narození
    • Aktuální témata Trendy v manikúře | Minulé životy dle numerologie | Partnerské vztahy a numerologie | Seriál Ulice | Trendy pro muže 2025 | Vlasy a účesy 2025 | Boty s kožešinou zima 2025
    • Vaření a recepty Sýrová omáčka | Kuřecí vývar | Makronky | Pařížské rohlíčky | Rychlé obědy z kuřecího masa | Tipy na jednoduché obědy | Jogurtové poháry s mangem | Vosí hnízda | Linecké cukroví | Nejlepší pracny | Medovníkové kuličky | Išlské dortíčky | Vajíčková pomazánka | Bílková poleva | Plněné ořechy
    • Články Elle
    • O svátcích a česko-italských pokladech se zakladatelkou neziskovky Šance pro plíce Ilonou Mančíkovou
    • Úzký pás je zpátky na scéně, víme, jak utáhnout bříško bez námahy a stylově
    • Obličej pod tlakem: To, jak spíte ovlivňuje kontury vaší tváře a možná vám zbytečně dělá vrásky
    • 5 důvodů, proč si pořídit lednovou ELLE s Victorií Beckham a velkým horoskopem pro rok 2026
    • Top 12 šatů jako šitých pro sváteční dny, které ve skříni viset nezůstanou
    • O vrstvení parfémů, kráse a rutině parfémové princezny Mony Kattan
    • Doporučené články
    • Nostradamova proroctví pro rok 2026: Nemoc v Itálii, pohroma ve Švýcarsku a povstání lidu
    • Sváteční módní inspirace nejen ke stromečku: Sestavili jsme pro vás 19 stylových vánočních outfitů
    • Nečekaná proměna: Mladý muž změnil pronajatý studentský byt v elegantní interiér se skandinávskou duší
    • Charles Dickens: Autor Vánoční koledy, která zásadně proměnila to, jak lidé chápou vánoční atmosféru
    • Co znamená Stará škola? Stavte se v pražské kavárně, v níž babičky a dědové dělají latte art, pečou koláče a prodávají chlebíčky
    • RECEPT: Vánoční bramborový salát podle Karla Gotta chutná božsky a překvapí jednou netradiční ingrediencí
    © 2003-2025 BurdaMedia Extra s.r.o.
    Kopírování obsahu je bez písemného souhlasu BurdaMedia Extra s.r.o. zakázáno
    BurdaMedia Extra s.r.o.

    Vyhledávání