Jak dlouho zůstává zdravé jídlo zdravým?

Přidejte si Elle do oblíbených na Google zprávách

Tvoří se na vaší sklenici medu tlustá vrstva prachu? Pak si zkuste vzpomenout, kdy jste si ji v nákupní tašce přinesla domů. Pokud je to víc než šest měsíců, ztratil med až polovičku svých výživových hodnot. Na vině jsou světlo, teplo a vzduch, přičemž podobnou neplechu mají na svědomí i u jiných zdravých pochoutek.

Olivový olej – 6 měsíců
Extra panenský olivový olej je doslova napěchovaný antioxidanty. Jenže už po půl roce klesne jejich množství o 40 % procent. Podle studie univerzity ve Fogii v Itálii za to může přítomnost kyslíku ve sklenici.

Pomerančový džus – 1 týden
Sklenice čerstvě otevřeného džusu je poměrně slušnou dávkou vitaminu C. Stačí ale sedm dní po otevření (při uchování v lednici), a téměř všechny prospěšné antioxidanty z něj vyprchají.

Zelený čaj – 6 měsíců
Studie z roku 2009 z Journal of Food Science říká jasně: cenné katechiny (mají detoxikační a antibakteriální účinky) nemá zelený čaj navěky. Za půl roku klesne jejich množství o 32 %.

Med – 6 měsíců
O něco hůře je na tom med. Za 6 měsíců přijde o 30 až 50 % svých antioxidantů.