Káva – ano, či ne?

Přidejte si Elle do oblíbených na Google zprávách

Záleží především na množství. Hlavní látkou, která prostřednictvím kávy na náš organismus působí, je jak známo kofein. Ten podporuje mozkovou činnost, zlepšuje náladu, pomáhá odstranit únavu a také zvyšuje pozornost a zlepšuje paměť. Jak to všechno dokáže? Kofein má za prvé schopnost navázat se na adenosin, což je látka, kterou si mozek vytváří v okamžiku únavy. Kofein se umí dostat na místo adenosinu a nástup únavy zablokovat, takže se oddálí nástup spánku, dále se aktivují cévy mozku a nadledvinky začnou produkovat adrenalin… Kofein také zvyšuje koncentraci dopaminu, látky, která dokáže vzbuzovat pocity spokojenosti a štěstí.
Kofeinu ale každý typ kávy obsahuje různé množství – záleží nejen na přípravě (spaření, filtrování), ale i na teplotě vody. Dá se však říci, že průměrný šálek kávy o objemu 100 ml obsahuje přibližně 80 mg kofeinu. U instantní kávy to může být 30–90 mg, u překapávané asi 40–130 mg a u filtrované 90–130 mg. Nejsilnější je tedy filtrovaná káva.
Podle obecných doporučení je ideálním množství kofeinu, které bychom denně mohli zkonzumovat, až 300 mg, tedy asi čtyři šálky kávy s průměrným obsahem kofeinu. 

books-chanel-coffee-cup-fashion-Favim.com-329643

Vyšší množství může působit negativně – konzumace většího množství kávy může vést k bolestem hlavy, zrychlení srdeční činnosti, třesu rukou, zvýšení krevního tlaku, žaludečním potížím. Různí lidé také na kofein různě reagují. Lidé, kteří mají pomalý metabolismus, vylučují kofein z těla mnohem pomaleji a jsou vůči němu i mnohem citlivější. Proto je pro ně pití kávy riskantnější zejména při některých chorobách, jako jsou například onemocnění srdce. Naproti tomu lidé, kteří kofein snášejí dobře a pijí kávu často, jsou vůči jejím účinkům více imunní, takže se u nich pak stimulační vlastnosti kofeinu projevují v menší míře…