Kouzlo ovesné kaše

Snídáte míchaná vajíčka nebo rohlík, a pak je vám těžko? Zkuste si raději místo toho připravit ovesnou kaši. Ta přináší hned několik velkých plus. Oves drží rekord v obsahu bílkovin mezi obilninami, navíc je bohatý na vlákninu a antioxidanty, a tak zlepšuje trávení. Současně snižuje cholesterol, je dobrý pro zahnání hladu a zvyšuje kvalitu vlasů a nehtů.

Doktorka Václava Kunová z centra Stop obezitě ještě radí, jak vybrat ty správné vločky na kaši: „Vybírejte si pokud možno ovesné vločky tlustší než úplně tenké. Měří-li se totiž jejich glykemický index, jsou rozdíly právě v tloušťce. Tenké vločky jej mají vyšší, takže by po nich nastal hlad dříve. Naopak ty obyčejné zasytí na delší dobu. Pokud si hlídáte váhu, vždy je zkombinujte s potravinou, která má více bílkovin, například s jogurtem.“

Podle řady odborníků na výživu jsou ještě efektivnější než vločky ovesné otruby. Obsahují malé množství kalorií, a hlavně působí jako houba, která do jisté míry brání vstřebávání tuků. Mohou na sebe navázat až čtyřicetkrát více vody, než je jejich objem, čímž v žaludku vytvářejí gel, který zvyšuje pocit sytosti. Část tuků a kalorií je díky tomu nevyužita a vyloučena z těla.