Potraviny, se kterými raději šetřete. Nebo ne?

Vejce
O vejcích se dlouhou dobu tvrdilo, že jejich konzumace zvyšuje cholesterol, což vede ke kardiovaskulárním onemocněním. Ale na hladinu cholesterolu má mnohem větší vliv složení tuků v našem jídelníčku. Vejce sice mají dost cholesterolu, ale nijak vám neublíží. Naopak jsou bohatým zdrojem bílkovin a vitamínů.

Sacharidy
Spousta diet doporučuje vyřadit z jídelníčku sacharidy. Je ale třeba si uvědomit, o jaké sacharidy jde. Ty jednoduché (například cukr – bábovka, čokoláda atd.) jsou rychlým zdrojem energie, mívají nulovou nutriční hodnotu a vyřadit je klidně můžete. Naopak složené sacharidy uvolňují energii postupně. Ty jsou třeba v bramborách, kořenové zelenině nebo ovesných vločkách.

Mléko
Také jste se nechala ovlivnit okolím, že mléko způsobuje alergie, a začala si do kávy lít jedině to sojové? Odborníci ale varují, že skutečná alergie na laktózu je vzácná a v dospělosti jí trpí jen opravdu málo lidí. Spíš se dívejte na to, jak kvalitní mléčné výrobky konzumujete. Mléko je také skvělým zdrojem vápníku, bílkovin a vitamínů.

Pšenice
Když z jídelníčku vyřadíte pečivo, je jasné, že se budete cítit lépe. Pokud ale netrpíte celiakií, nemusíte pšenici hned zatracovat. Je sice pravda, že dnes obsahuje více lepku než dříve kvůli dlouholetému šlechtění, žádné zdravotní problémy vám ale nezpůsobí. Omezte výrobky z klasické bílé mouky a dopřejte si občas kvalitní chleba.