4 potraviny, které způsobují akné

Přidejte si Elle do oblíbených na Google zprávách

Nejen hormony mohou za výskyt pupínků. Po pubertě, kdy se jejich hladina ustálí, si za každý další můžeme sami. Tajemství leží v jídelníčku. Některé potraviny dokážou pokožku rozzářit, jiné způsobí akné. Jakým se vyhnout?

1. Cukr
Jeden z nejhorších, ne-li nejhorší nepřítel čisté pleti. Cukr negativně působí na tvorbu kolagenu v pleti. A ten bojuje nejen proti vráskám, ale navíc pokožku udržuje jemnou a hydratovanou. Narušením jeho přísunu pleť reaguje tvorbou akné. Sladké potraviny také zvedají obsah cukru v krvi, které narušují tvorbu inzulinu. Kvůli nadbytečnému cukru může pokožka působit bez života a zašedle.

2. Pečivo
Stejně jako sladké i obiloviny působí negativně na hladinu cukru v krvi. Jako přílohu tedy pečivo nahraďte zeleninou. Například dýně, tykve či sladké brambory jsou plné na vitamin A a C, draslík a vodu, jež dokážou pokožce dodat jiskru a podpořit její přirozený tón.

3. Konzervované potraviny
Ať už mluvíme o zpracovaném ovoci (kompoty, marmeláda, ovocné tyčinky), či zelenině nebo upravených mléčných produktech (žervé, tavený sýr…), všechny tyto potraviny kvůli procesu konzervace obsahují zvýšenou hladinu cukru i soli, která pleť vysušuje.

4. Mléčné produkty
Mléko, smetana, jogurty i sýry jsou bohaté na přírodní hormony, jež mohou negativně podpořit tvorbu vašich. Jednoduše řečeno – vaše pleť může mít znovu pocit, že se vrátila do puberty.