4 potraviny, které způsobují akné

Nejen hormony mohou za výskyt pupínků. Po pubertě, kdy se jejich hladina ustálí, si za každý další můžeme sami. Tajemství leží v jídelníčku. Některé potraviny dokážou pokožku rozzářit, jiné způsobí akné. Jakým se vyhnout?

1. Cukr
Jeden z nejhorších, ne-li nejhorší nepřítel čisté pleti. Cukr negativně působí na tvorbu kolagenu v pleti. A ten bojuje nejen proti vráskám, ale navíc pokožku udržuje jemnou a hydratovanou. Narušením jeho přísunu pleť reaguje tvorbou akné. Sladké potraviny také zvedají obsah cukru v krvi, které narušují tvorbu inzulinu. Kvůli nadbytečnému cukru může pokožka působit bez života a zašedle.

2. Pečivo
Stejně jako sladké i obiloviny působí negativně na hladinu cukru v krvi. Jako přílohu tedy pečivo nahraďte zeleninou. Například dýně, tykve či sladké brambory jsou plné na vitamin A a C, draslík a vodu, jež dokážou pokožce dodat jiskru a podpořit její přirozený tón.

3. Konzervované potraviny
Ať už mluvíme o zpracovaném ovoci (kompoty, marmeláda, ovocné tyčinky), či zelenině nebo upravených mléčných produktech (žervé, tavený sýr…), všechny tyto potraviny kvůli procesu konzervace obsahují zvýšenou hladinu cukru i soli, která pleť vysušuje.

4. Mléčné produkty
Mléko, smetana, jogurty i sýry jsou bohaté na přírodní hormony, jež mohou negativně podpořit tvorbu vašich. Jednoduše řečeno – vaše pleť může mít znovu pocit, že se vrátila do puberty.

Tištěný magazín

Elle cover
REKLAMA