Víc ředkviček, méně rajčat

Přidejte si Elle do oblíbených na Google zprávách

Když nakupujeme čerstvou zeleninu, sáhneme nejčastěji po rajčatech nebo okurkách. Jenže to je právě teď velká škoda. Podle odborníků má nákup sezonních potravinřadu výhod. Nejde jen o to, že před sklizní stihly plody plně dozrát, a jsou tak plné vitaminů a minerálů. Nákupem sezonní zeleniny či ovoce se chováte ohleduplněji k životnímu prostředí. Jak to? Hned vysvětlíme.

Právě rajčata a okurky jsou skvělým příkladem. Protože k životu potřebují hodně tepla, jejich pěstování je v místních podmínkách energeticky velmi náročné. Namítnete, že kupujete rajčata ze Španělska? Ani to není ekologicky nejšťastnější. V teplých jižních zemích jim sice nechybí teplo, ale zase mají nedostatek vody. Musejí se proto velkoryse zavlažovat. Nezanedbatelná je i zátěž prostředí z přepravy do země prodeje.
Proto odborníci doporučují – kupujte sezonní potraviny. V květnu to znamená ředkvičky, kedlubny, špenát, hlávkový salát nebo třeba řeřichu, polníček a pažitku.

A jak to dělat s exotickým ovocem? O tom, jak jeho doprava z dalekých zemí původu do našich obchodů zatěžuje životní prostředí, se napsalo už hodně. Všichni to víme, vzdát se banánů, grepů a melounů ale nechceme. Šetrnější způsob nákupu existuje. Má dva principy.

Kupujte ovoce pěstované v bližších oblastech. Takže místo grepu z Argentiny sáhněte po grepu z Kypru. Místo melounu z Jižní Ameriky kupte meloun z jižní Evropy. Orientovat se můžete i podle způsoby dopravy. Mnohem ekologičtější než transport letadlem je transport lodí. Přitom letadlem se k nám dováží převážně ovoce, které se rychle kazí. Příklad? Borůvky, jahody a maliny z Jižní Afriky. Ovoce vypěstované v Africe se obecně častěji dováží letadlem. Stav silnic v řadě zemí černého kontinentu totiž neumožňuje dopravovat ovoce do dalekých přístavů.

Věc tedy není tak složitá, jak se zdá. Ve většině případů stačí znát místo původu. A pak už jen si vzpomenout…