ELLE Menu: Dort s poetickým názvem Red Velvet

Pozor doba přípravy: 3 hodiny


Ingredience:

1 hrnek pyré z čerstvé řepy
¾ hrnku podmáslí
1 lžíce bílého vinného octa
2 lžíce citronové šťávy
1 lžička vanilkového extraktu
1 ½ hrnku celozrnné pšeničné mouky
1 lžíce kakaa – ne Holandské
2 lžičky kypřícího prášku
1 lžička soli
½ hrnku oleje
½ hrnku másla, povoleného + na vymazání formy
2 ½ hrnku třtinového cukru
3 velká vejce pokojové teploty

Krémová poleva:

6 vaniček sýru Philadelphie
150g domácího másla
2 lžíce kysané smetany
¾ hrnku prosátého moučkového cukru
1 lžička šťávy z citrónu
1 lžička vanilkového extraktu
špetka soli

Předehřejte troubu na 175°C. Dortovou formu vymažte máslem, dno formy vyložte pečícím papírem a strany formy vysypte moukou.
Syrovou řepu oloupejte (použijte silikonové rukavice), nakrájejte na kousky a vložte do mixéru. Přidejte podmáslí, ocet, citronovou šťávu a vanilkový extrakt a rozmixujte dohladka. V míse smíchejte prosátou mouku, kakao, kypřící prášek a sůl a dobře promíchejte. Ve velké míse ušlehejte olej, máslo a cukr do jemného krému. Přidejte vejce, jedno po druhém, a vždy šlehejte půl minuty mezi každým vejcem. Pak do krému přidejte směs s červenou řepou, promíchejte, přidejte směs s moukou a vše už jen metličkou důkladně spojte v jednotné těsto. Přelijte do formy a pečte 60 minut. Nechte vychladnout.

Krém:
V míse na rychlé otáčky vyšlehejte sýr s máslem a zakysanou smetanou. Pak přidejte cukr, přepněte šlehač na nízké otáčky a promixujte. Nakonec ještě otáčky zvyšte a vyšlehejte do hladkého krému.

Zdobení dortu:
Doprostřed podnosu dejte 1 lžíci krému, lehce rozetřete a položte první díl korpusu. Pomažte jej zhruba 5 lžícemi krému, položte na něj druhý díl korpusu a opět pomažte tenkou vrstvou krému dohladka. Potřete jej i ze stran a dejte na 30 minut chladit do lednice. Poté jej vyndejte a natřete finální hrubou vrstvou lehce ledabyle, aby vznikla požadovaná struktura.

 

Text i foto připravila Barbora Mosorjáková. Více o Báře najdete na jejím Instagramu @mosorjakovab nebo na Facebooku www.facebook.com/Creamosorbar