Kupte (si) divadlo

Národní divadlo Praha

Ano, trvalo to hodně dlouho. Ale snad se to konečně začalo dít. Co? Pražské Národní divadlo se konečně osmělilo udělat ten tolik potřebný krok, aby přestalo být scénou, nad níž všichni lomí bezradně lokty a chodí do něj jen z povinnosti. Umělecký šéf Daniel Špinar nám to při své nástupu slíbil a je dobře, že drží slovo. I když to jemu a jeho týmu pokaždé ne úplně vyjde, tato divadelní, již 135. sezona vypadá víc než nadějně. První se režisérky velmi důrazně (a podařeně) přihlásil o slovo Braňo Holiček, když na Nové scéně uvedl Jsme v pohodě, naprosto současnou a nesamoúčelně provokující hru se židovkou, lesbou, transsexuálem a sadomachistou v hlavních rolích. Následoval sám pan vedoucí Špinar jako režisér Noční sezóny, spíš hořké než sladké britské tragikomedie, v níž po dlouhé době exceluje Jana Preissová. A nakonec tu máme Maryšu, kterou režíroval Jan Mikulášek, takže je naprosto jasné, že vám Pavla Beretová v titulní roli otrávenou kávu neservíruje ve zrovna klasických kulisách. A tak to má i v případě Národního být. Hlavně odvahu! A kvalitu. Pokud jste spíš na balet, rozhodně jděte na Timeless, večer komponovaný ze tří dechberoucích choreografií. A to nepřeháníme! 

marysa martin spelda 05 8740d

 

Divadlo Na Zábradlí

Už jsme se báli, že se nedočkáme, ale je to tu! Divadlo Na Zábradlí se už netoulá různě po Praze a po zájezdech, ale vrátilo se zpátky na svou milovanou a hlavně zrekonstruovanou scénu na Anenském náměstí 5, na dohled Karlova mostu. Herci tam na vás čekají jak ve starých známých výjimečných inscenacích (Hamleti, Požitkáři, Korespondence V+W a další), tak samozřejmě pilně zkoušejí i novinky, z nichž první na řadu 15. prosince přijde divadelní sci-fi Dánská občanská válka 2018 – 24 režisérů Adama Svozila a Kristýny Kosové. Tu musíte vidět. 

25073066 10155667693935306 8943469434895460034 o dfb52

 

Studio Dva

Pražské Studio DVA má další divadelní hit. Jestliže budete chtít na Věru, novou hru Petra Zelenky, kterou režíruje Alice Nellis, v níž hrají Ivana Chýlková, Bolek Polívka, Jana Stryková a další, jít, počítejte s tím, že na sehnání vstupenek budete muset vyvinout větší než malé úsilí. Když se hraje Věra, divadlo praská ve švech. Věra vás bude určitě bavit. Takže se tentokrát ta fronta rozhodně vyplatí. 

SD1709 VERA kostymka2 0164 53f3d