Od nás pro vás: kulturní tipy

Francouzský rytmus a Owlle
Elektro s trochou summer popu – zní vám to dobře? Pak vám padne do noty francouzská zpěvačka Owlle. Její rytmické a chytlavé songy si zaslouží srovnání s jejími kolegyněmi Kate Bush či Lykke Li, na rozdíl od nich si ale Owlle vytváří vlastní ligu, s kterou se záhy budou srovnávat její nástupkyně. Nechte se rozvibrovat songem Ticky Ticky, který ze světa ihned vytvoří parket. Dost už psaných slov. Nechte si je zazpívat…

Lázeňský závod s časem
Už zítra (pátek 26.7.) můžete vyjet zpátky do minulosti a nepotřebujete k tomu ani asistenci Michaela J. Foxe. Atraktivní dvoudenní rallye plná klasických veteránů povede přes Mariánské a Františkovy Lázně a start i cílová rovinka závodu se černobílou vlajkou odmávne v Karlových Varech. Během sobotního odpoledne pak proběhne výstava nádherných modelů s motorem místo srdce. Pokud si tedy chcete vychutnat lázeňskou atmosféru s pelem Monaka, pak vyrazte na Carlsbad Classic. Více informací najdete na webových stránkách.

Moravský filmový mejdan
Letní filmová škola se letos koná už po 39. v Uherském Hradišti. Co si tam nenechat ujít? Pokud vás zajímá, co se děje právě nyní u nás a u našich nejbližších sousedů, navštivte projekce ze sekce Visegrádský horizont / Česká, slovenská, polská a maďarská sklizeň, případně Studentské filmy. Určitě vás pobaví například dokument Adama Oľhy Nový život, ve kterém pátrá po příčinách rozpadu manželství jeho rodičů (snímek vyhrál diváckou cenu na festivalu v Jihlavě a na podzim ho budete moci vidět v českých kinech). Další zajímavá sekce je Nenápadný půvab krize, která shromažďuje filmy, novější i starší, jež se nějakým způsobem dotýkají témat krize a kolapsu: počínaje Krizí Alexandera Hackenschmieda z roku 1939 přes Godardovo politické drama Vojáček (1963) až po nejnovější opus klasika Costy-Gavrase Kapitál (2012, film na podzim vstupuje i do české distribuce).

Pokud máte rádi klasiku, nenechte si ujít filmy ze sekce Zlatá éra Hollywoodu, kam dramaturgové zařadili například Dámu s kaméliemi s Gretou Garbo, jednu z prvních filmových verzí King Konga (z roku 1933), romantický Jih proti Severu s Vivien Leigh a Clarkem Gablem nebo zásadní dílo filmové historie, nestárnoucího Občana Kanea od Orsona Wellese.

‚Filmovka‘ hudební a divadelní
Všichni obdivovatelé nedávno zesnulého Filipa Topola se můžou těšit na nedělní projekci dokumentu Sbohem a bedna, který uvádí, včetně bonusů, hudební publicista Pavel Klusák. Odpočinout si po celodenním filmovém maratonu budete moci v tanečních rytmech v Chapiteau Letní Poloha (každý den kromě pondělka od 21.00) nebo v Kabinetu Múz, kde na závěr letošní Školy vystoupí v pátek 2. 8. duo Čokovoko. K dalším doprovodným akcím festivalu budou patřit koncerty kapel Post-hudba, Kazety, Umakart, Longital či Dana Bárty s Robert Balzar Triem či divadelní představení (Divadlo Dno, Komediomat, Láhor/Soundsystem ad.). Vice informací ZDE.