10 nejzdravějších potravin – znáte je?

Avokádo
Je bohatým zdrojem minerálních látek  –  např. mědi, magnezia a fosforu, a také vitaminů C, E, K, H, B₃ a B₅ (kyseliny pantothenové). Jeho dužina obsahuje kyselinu olejovou, palmitovou a linolovou, což jsou velmi kvalitní tuky. Ale pozor – má také dost kalorií (920 kJ/ 100 g), takže s ochutnáváním opatrně…

Brokolice
Syrová má přímo zázračné účinky – pomáhá srdci, prostatě i při cukrovce. Její konzumace v organismu povzbuzuje vyšší produkci proteinu thioredoxinu, který chrání buňky srdečního svalu. Obsahuje vitamin C, betakaroten, vitamin B₁, kyselinu listovou a také minerální látky – draslík, vápník, fosfor a síru. Podle některých studií brokolice také chrání lidský organismus proti volným radikálům, toxickým a rakovinotvorným látkám.

Cibule
Je bohatá na kyselinu listovou, ale i na jiné vitaminy skupiny B, dále obsahuje vitamin C, vitamin E a karoteny. Z minerálů jsou to železo, zinek, síra, fosfor, hořčík, draslík, vápník, sodík, měď, jód… Kromě toho má silné antibiotické účinky – šťáva z ní pomáhá při nachlazení a zánětech dutin. Cibule také upravuje trávení a působí příznivě na snižování škodlivého cholesterolu v krvi.

Citron
Citrony, (ale také grepy a limety) obsahují především mnoho vitaminu C. Díky tomu zlepšují odolnost imunitního systému vůči infekcím. Jejich konzumace je proto vhodná při všech virových i bakteriálních nákazách organismu. D-limonen, aromatický terpen, který se nachází především ve slupce, má schopnost neutralizovat určité karcinogeny.

Česnek
Obsahuje mnoho minerálů a vitaminů, ale především látku zvanou alliin, přeměňující se na allicin, což je silné přírodní antibiotikum. Allicin ničí viry i bakterie v organismu a díky tomu je česnek jedním z nejúčinnějších přírodních antibiotik. Podobně jako cibule také dokáže snižovat hladinu tzv. škodlivého cholesterolu v krvi a naopak zvyšovat hladinu tzv. prospěšného cholesterolu. Chrání nás tedy před takovými nemocemi, jako je arterioskleróza neboli kornatění cév. Působí proti všem choroboplodným zárodkům v těle, léčí opary i plísně. Nevýhodou je výrazné aroma…

Jogurt
Respektive v něm obsažené bakterie mléčného kvašení pomáhají udržet správnou rovnováhu mikroflóry střev, a napomáhají tím povzbuzovat imunitní systém. Podporují také trávení a přirozenou střevní flóru. Podle některých výzkumů má význam i při prevenci rakoviny tlustého střeva a dokonce i rakoviny prsu.

Losos
Maso z lososa obsahuje zdraví prospěšné omega-3 mastné kyseliny, které jsou důležité pro prevenci kardiovaskulárních chorob. Maso z lososa je sice relativně tučné, ale přesto se podle odborníků hodí do redukční diety, protože neobsahuje sacharidy, zato velké množství bílkovin, a celkově má na 100 g jen necelých 140 kalorií. Obsahuje také vitaminy A, D a B₁₂. Jeho konzumace snižuje riziko infarktu a posiluje vlasy a nehty. Podle nejnovějších výzkumů je vhodnější jíst lososy z volné přírody než z farem, protože uměle chované ryby jsou tučnější a mají méně příznivý poměr obsažených mastných kyselin.

Ořechy
Všechny druhy ořechů jsou zdraví prospěšné, ale nejvíc vynikají asi ty vlašské. Obsahují množství polyfenolů, antioxidantů, který chrání buňky před negativním vlivem volných radikálů. Vlašské ořechy jsou dále bohaté na fosfor a draslík a zároveň chudé na sodík, což je dobré pro kardiovaskulární soustavu. Dále obsahují velké množství železa, hořčíku, vápníku, a především zinku a mědi. Jejich konzumace snižuje riziko rozvoje arteriosklerózy. I další druhy ořechů by ale měly poutat vaši pozornost: mandle obsahují nejvíce vlákniny mezi ořechy a jsou i nejbohatším zdrojem vitaminu E, kešú jsou zase výborným zdrojem železa a zinku. Ovšem ořechy jsou také velmi tučné, takže všeho s mírou…

Rajče
Kromě mnoha vitaminů a minerálních látek obsahují rajčata jednu důležitou výjimečnou složku – lykopen. Tento účinný antioxidant pomáhá chránit buňky v těle před nebezpečnými volnými radikály, přispívá k ochraně cév a má také blahodárné účinky na prostatu. Obsahuje také tyramin, což je látka, která zvyšuje hladinu cukru v krvi a krevní tlak, působí dráždivě na hladké svalstvo a vyvolává zlepšení nálady (čím je rajče zralejší, tím více ho obsahuje). Navíc má minimum kalorií, takže je ideální pro dietu.

Zázvor
Oblíbená složka asijských jídel je nejen chutná, ale i léčivá. Aktivuje srdečně-cévní systém, snižuje hladinu cholesterolu v krvi a v játrech. Má výrazné protizánětlivé a zahřívací účinky, takže je ideálním pomocníkem při nachlazení. Pomáhá při bolestech hlavy a stavech napětí. A v neposlední řadě je zázvor také vyhlášeným afrodiziakem.