Těší nás, PGA
Touto ohromující aktivní složkou je kyselina polyglutamová a v roce 2025 o ní ještě hodně uslyšíme. Kyselina polyglutamová (zkráceně jinak také PGA) je přírodní polymer, který se vyrábí bakteriální fermentací kyseliny glutamové. Je to neuvěřitelně silná přírodní hydratační látka, přirozeně se vyskytující v některých bakteriích jako je Bacillus subtilis. Nejčastěji se vyrábí ze sojových bobů. PGA je známá svou vysokou schopností vázat vodu, díky čemuž má bezkonkurenční hydratační účinky. Poprvé se tuto látku podařilo nalézt v těle mořské medúzy. Umožňuje jí v její křehké tkáni zadržovat vodu a vyhnout se tak dehydrataci způsobované životním prostředím oceánu.
Čtyřikrát silnější
Vzhledem k tomu, že je PGA schopna zadržet až 5 000krát více vody, než je její hmotnost, je tím pádem účinnější než kyselina hyaluronová, která umí zadržet „pouze“ asi tisícinásobek své hmotnosti. To má opravdu markatní vliv na intenzitu hydratace pleti. Zabraňuje vypařování vody z pokožky a přispívá k tomu, že je pokožka mnohem šťavnatější a pružnější. Na rozdíl od kyseliny hyaluronové se ale PGA v lidském těle přirozeně nevyskytuje a je nutné ji do pokožky dodávat.
Dokonalé duo
Kyselina polyglutamová posiluje bariérovou funkci pokožky a chrání ji před poškozením způsobeným vnějšími faktory. Dále podporuje regenerace buněk a odstraňování odumřelých buněk, takže je díky ní pleť mnohem zářivější. V estetické medicíně stále hraje prim kyselina hyaluronová, která je hlavní složkou dermálních výplní, ale kyselina polyglutamová jí začíná konkurovat i v této oblasti jako součást nových látek pro injekční procedury. Využívají schopnosti PGA vázat vodu a dlouhodobě hydratovat pokožku. Obě kyseliny se pak často kombinují, aby bylo dosaženo intenzivní hydratace na povrchu i v hlubších vrstvách pleti.
Tajemství trendy nové ingredience v sedmi klíčových bodech:
- tento polymer aminokyselin se získává se ze sójových bobů
- jako složka produktů určených k rychlejšímu hojení ran se používá již více než 80 let. Ve složení kosmetických produktů se může objevit pod anglickou zkratkou PGA
- je schopná pojmout vodu až o 5 000násobku své hmotnosti
- na rozdíl od kyseliny hyaluronové se kyselina glutamová skládá z větších molekul, které nepronikají do kůže, ale tvoří na ní film, který uvnitř zadržuje vodu.
- spolu s kyselinou hyaluronovou tvoří perfektní tým v hydrataci pokožky,. Jedna působí zevnitř a druhá na povrchu.
- kromě skvělých hydratačního účinků kyselina polyglutamová vyplňuje pokožku, zvyšuje její elasticitu, zmenšuje póry, vyhlazuje vrásky a zvyšuje její jas.
- je vhodná pro všechny typy pleti. Nemá žádná omezení v použití a je vhodná i pro tu nejcitlivější pleť.
- Zdroj článku:
Hola.com, Byrdie.com