
PetPunk
Streetfoodové bistro na pětadvaceti metrech čtverečních spojuje dva odlišné koncepty, které si na triko vzalo Studio Stojkov a fúze se mu povedla báječná. PetPunk odkazuje k Orwellově Farmě zvířat: „Všechna zvířátka jsou si rovna, ale některá jsou si rovnější.“ Zajděte sem na kafe a chleba a taky bulharskou banicu. Slané pečivo plněné sýrem a vajíčky tu s dalšími dobrotami prodává pekařka a cukrářka Pawliczka. Na straně druhé připravuje kafe od Nordbeans Petr ‚pan Punk‘ Polák. Nádražní 50 / ig @petpunkbistro

HogoFogo
HogoFogo otevřelo už v roce 2015 během Colours of Ostrava a hned měli plno! Za bistrem stojí trojice kamarádů se zkušenostmi s restauratérstvím – Petr Jonáš, Tereza Ovšáková a Pavel Niedoba, jako kuchaři i jako majitelé. Burgery, ramen, paella, fish & chips, lasagne, vegetariánský tatarák, jedou si opravdu všechny trendy. A skvěle jim to jde od ruky. Hosté si tu pochutnají každý všední den od půl dvanácté až do desíti a jsou už vlastně kamarádi. Dokázali to nedávno při stěhování bistra do nových hezčích, a hlavně mnohem větších prostor v Sokolské ulici, kdy majitelům kluci pomáhali bourat zdi a holky umývat okna. Žádný hogofogo, cype! Sokolská tř. 6 / ig @hogofogobistro

Skoč do pole
Do rozbujelé Poruby skočil další projekt, jehož interiér do detailu propracoval architekt Petr Kundrát. Restaurace vaří známá jídla, ale tak, jak byste se do toho doma určitě nepustili, třeba čtrnáct hodin v sous-vide taženou a na grilu pak doladěnou krkovičku. Instagram oběhla i signaturní kulajda s brambory v popelu. Z otevřené kuchyně připravují Martin a Filip jednodušší obědy, promakanější večeře a tematické víkendy. Tahle restaurace se do ostravského pole vrhla naplno!Čkalovova 45 / ig @skocdopolecz

A café
Tohle místo projasnilo poměrně drsnou oblast v okolí Mariánského náměstí. Stojí za ním Radim Dvořáček, jehož rodina už po několik generací na ostravské gastroscéně podniká. A Radim přichází s tím nejmladším konceptem, který stojí na vyhlášených snídaních s vejcem Benedikt či avokádovým toustem v osvěžujícím industriálním interiéru, který se nebojí odhalených instalací na stropě, surového kovu ani pohledového betonu a prostých barev. Každý týden jsou na menu zaručeně zajímavá jídla, která jsou nejen nápaditá, ale i pěkná a hlavně strašně moc chutná! Zkuste určitě jejich club sendvič a nezapomeňte na rezervaci, obzvlášť o víkendu mívají beznadějně plno. Mariánské nám. 10 / ig @acafeostrava

Bistropen
V areálu parku a muzea Landek, tam, kde by člověk čekal nanejvýše langoše a limču, vedou David a Dan prvotřídní kuchyni i servis. V Bistropen tvoří famózní tapas a jiná neuvěřitelně sexy jídla. Zkuste jejich marinovaná žebra nebo drobné delikatesy, burgerem se nasytíte leckde. Jejich tapasky, fermentovaná zelenina nebo nakládaný rybí karbanátek, to jsou totiž neskutečné dobroty. Ani steaky tu nešidí a maso grilují na bukovém dřevě. David a jeho kuchařský tým sází opravdové perly, a to navíc v magickém prostředí rekonstruovaném dalším mistrem, architektem Josefem Pleskotem. Pod Landekem 70 / ig @bistropen_

Tsurī
Jakub Lašek po zkušenostech v Norsku a Japonsku otevřel v Porubě své Tsurī. Energii investoval i do interiéru, obrazů, obkladů a nádherného porcelánu. Z něho vám budou lahodné sašimi z tuňáka nebo taštičky gyoza, se kterými si Jakub hraje v nekonečných variacích, chutnat stejně jako jeho legendární suši. Oblíbené jsou tu polévkové středy a plné rezervace na cream beef ramen, laksu, currysoup, pho bo. A o víkendech ryby! Co třeba tresku v čokoládovém crumblu s omáčkou z dračího ovoce? U Soudu 19 / ig @tsurifusion

Loft
Ano, Loft je opravdu otevřený prostor s velkými okny, odhaleným původním stropem z železných nosníků a cihlovými klenbami k tomu. A navíc je, ostatně jako všechny podniky manželů Hradilových, vybavený krásným severským nábytkem, který Daniela Hradilová vybrala se svým kreativním studiem Dependelab. Šéfkuchař Mirek Moldřík pojímá Loft jako gastropub, připravuje fish & chips, mazlí si hovězí žebra na červeném víně v sous-vide až třicet hodin, dělá domácí semolinovou pastu. Můžete si tu dát ale i rybu, pošírovaného halibuta nebo platýse na šafránovém rizotu. Nepřekvapivým bestsellerem je City Burger z vyzrálého masa s pečenými bramborami. Macharova 16 / ig @city.city.loft

Boule za ušima
Velmi oblíbené bistro v centru Ostravy interiérově poladil Igor Trávníček. Celý prostor, který má pod sebou ještě vtipnou kuchařskou školu Food Porn Academy, zase táhne Eva Hrdinová spolu se svým týmem – kuchařem Karlem a Standou, což není nikdo jiný než Evin bratr. Housky na bestsellerové burgery, které se dělají z masa z nedaleké beskydské farmy, jí pro změnu peče mamka. Oblíbená je tu také koprovka s karlovarem, na snídaních jdou nejvíc na odbyt borůvkové lívance. V bistru zabaví i malé strávníky ve vychytaném dětském koutku nebo uspořádají narozeninovou oslavu v salonku pro čtyřicet hostů. A k tomu jako pozornost podniku úsměv od ucha k uchu. Tyršova 31 / ig @bistroboulezausima

CØkafe
Má za sebou období velkého stěhování. Z centra se CØkafe nedávno přestěhovalo ke Stodolní, v Porubě ale dál jede CØkafe bistro a připravuje se i CØpekárna. Porubskou pobočku, od začátku více pojatou jako bistro, navrhli Marie a Petr Kvasničkovi. Dostanete tu precizní výběrovou kávu, baristé Katka a Hynek drží laťku stále vysoko, i když kavárna už není tak ortodoxní. Kuchyni od snídaní přes lehké obědy až po víkendové brunche zase vládne Magdaléna Thomitzková. Hlavní tř.116 / ig @cokafe.poruba, @cocafe.centrum