Kam na večeři:
Městská džungle v srdci Prahy přišla s novým menu pod taktovkou šéfkuchaře Jakuba Vyškovského. Nové tapas menu vzniklo s jednoduchým cílem: přenést rozmanitost světové gastronomie do jednoho prostoru. Každý chod odráží typické chutě a vůně daného kontinentu – ať už jde o ceviche z Afriky, wagyu burger z Asie nebo langustové ravioly z Evropy. Vše je promyšlené do detailu, inspirované špičkovými technikami a servírované s hravostí, která je pro The Monkey Bar typická. „Naší vizí bylo nabídnout hostům cestu kolem světa během jednoho večera. V každém pokrmu jsou použity originální ingredience, které se běžně v českých podnicích neobjevují,“ říká Vyškovský, který své umění piloval například v tříhvězdičkovém německém Überfahrtu či v londýnském L’Atelier de Joël Robuchon.
Kde: The Monkey Bar, Opletalova 21, Nové Město
Kam na divadelní představení a módní přehlídku:
Na českou kulturní scénu přichází nový multižánrový projekt COCO & IGOR, který kloubí divadelní představení s módní přehlídkou, živou hudbou, designem a gastronomií. Inscenace v režii Adély Stodolové, známé například inscenacemi Meda nebo Smečka, oživuje příběh vztahu módní návrhářky Coco Chanel a skladatele Igora Stravinského. V hlavních rolích se představí Lenka Vlasáková a Václav Vašák. Hudbu složil Ondřej Brzobohatý, scénografii a kostýmy navrhli Marek Cpin a Zuzana Kubíčková, která zároveň uvede limitovanou kolekci inspirovanou Chanel. Projekt se odehraje na zrekonstruovaném statku ve Voděrádkách u Prahy a nabídne pouze deset večerů s omezenou kapacitou 65 míst. Součástí je také degustační menu od White Circus a prodejní katalog s designovými objekty.
Kdy a kde: na podzim 2025 na zrekonstruovaném statku ve Voděrádkách u Prahy
Kam na výstavu:
V tyrolském Swarovski Kristallwelten vznikla nová Komnata divů, tentokrát z rukou renomované japonské umělkyně Chiharu Shiota, která do svého díla poprvé vetkala krystaly Swarovski. Výsledkem je poetická síť rudých vlněných vláken, v níž se třpytí jemné krystalové korálky – obraz propojení, identity a vztahů, který vychází z japonské legendy o červené niti osudu. Vlákna se sbíhají v odlité podobě ruky samotné autorky a dalších částí lidského těla, vytvořených ve spolupráci s odborníky ze Swarovski Manufaktur. „Ačkoli často vnímáme své zážitky jako osamocené, ve skutečnosti jsme všichni propojeni. Tato tenze – být oddělenými těly, ale sdílet jednu myšlenkovou krajinu – mě fascinuje. Gigant ze Swarovski Kristallwelten mě inspiroval k hlubšímu zamyšlení nad touto hádankou života. Jeho hlava mizící v krajině a tělo naplněné uměním vyjadřuje, jak nás utvářejí setkání s ostatními a neviditelné nitky, které nás spojují,“ říká k výstavě autorka. Až budete mít cestu do Rakouska, víte, kde se zastavit!
Kam na snídani:
Restaurace Štangl v pražském Karlíně nově servíruje sobotní snídaně, a to ve veliké parádě. Tříchodové menu staví na sezónních surovinách od lokálních farmářů a kloubí uvolněnou atmosféru víkendového rána s precizností večerního fine diningu. Úvod patří sdíleným předkrmům – domácím marmeládám, paštice nebo sýrům z Krasolesí, servírovaným s čerstvým pečivem z Esky. Hlavní chod si host volí sám – kombinovat může vejce, maso nebo ovesnou kaši v různých úpravách, podle chuti. Závěr pak patří sladkému – například lívancům s grilovanými jablky nebo tradičnímu českému moučníku. Nabídku doplňuje výběrová káva, kombucha, ale i snídaňové koktejly a perlivá vína. „Jako degustační koncept máme velkou výhodu, že můžeme pracovat s opravdu drobnými producenty a nabídnout hostům suroviny, které jsou v té nejlepší možné kvalitě,“ doplňuje Štangl.
Kdy a kde: každou sobotu od 9 do 11 hodin v karlínské restauraci Štangl
- Zdroj článku:
Archiv zmíněných