Recepty na vánoční horké čokolády

K českému pojetí konce roku už poflakování se na gauči a koukání na pohádky jednoduše patří. Až se ale tentokrát zachumláte pod deku s šálkem čaje a budete se natahovat po talíři s cukrovím, tak to zkuste výjimečně jinak. Zahnat chuť na sladké a zároveň si dopřát teplý nápoj můžete díky horké čokoládě. Nepřipadá vám to dostatečně sváteční? Právě proto jsme pro vás připravili tři tipy na originální variace na tuto tekutou delikatesu. Vyberte si mezi mátou, skořicí nebo bílou čokoládou. Anebo co si je rozdělit mezi Štědrý den a oba svátky vánoční a dopřát si každý den jednu? Když jsou ty Vánoce…

Horká čokoláda s mátou peprnou

Na 3–4 porce potřebujete:

450 ml plnotučného mléka
120 ml smetany ke šlehání
120 g čokolády na kousky
1/4 čajové lžičky extraktu máty peprné

1. Mléko a smetanu na šlehání smíchejte v hrnci a přiveďte je postupně na mírném ohni k varu. Jakmile směs začne vřít, odstavte ji z ohně a přidejte kousky čokolády a extrakt máty peprné. Vše míchejte tak dlouho, dokud nevznikne hladká tekutina.

2. Pokud se vám nepodařilo čokoládu zcela rozpustit, vraťte hrnec na chvíli na plotnu a na jemném ohni ještě chvíli směs ohřívejte.

3. Na konec horkou směs rozlijte do hrníčků a ozdobte domácí šlehačkou a tenkými plátky čokolády.

Tip: Šlehačku můžete zkusit vyměnit za marshmallow!

b010465
Horká čokoláda se skořicí

Na 6 porcí potřebujete:

500 ml plnotučného mléka
500 ml nízkotučné smetany
200 g čokolády
40 g třtinového cukru
1 vanilkový lusk
1 snítku skořice

1. Nejdříve na mírném plameni ohřejte mléko se skořicí a vanilkou. Nejprve ale rozřízněte vanilku a vyškrábejte z ní semínka. Pak přidejte smetanu a počkejte, až se směs začne lehce vařit a následně ji dvě minuty intenzivně šlehejte. 

2. Přidejte najemno nastrouhanou čokoládu a pokračujte ve šlehání čtyři minuty. Směs už ale v žádném případě nesmí projít varem. Poté ji sundejte z plotny a ještě pár minut míchejte.

Tip: Šlehačkou navíc nikdy nic nezkazíte...

b039926

Horká bílá čokoláda

Na 4 porce potřebujte:

500 ml plnotučného mléka
200 g bílé čokolády
1 sáček vanilkového cukru
1 čajovou lžičku kakaového prášku

1. Ohřejte mléko, aniž by se začalo vařit. Jakmile bude dostatečně ohřáté, tak do něj přidejte bílou čokoládu, aby se vytvořila jednotná směs. Následně ji nechte projít varem. Jen tak se mléko nespálí.

2. Poté přidejte vanilkový cukr a ještě chvíli míchejte. Na závěr rozlijte horkou čokoládu do šálků a každou z nich posypte špetkou kakaa.

b659637

Časopis ELLE

Prosincové vydání ELLE 12/24