Elle Talent Show: Tomáš Valkovič

Text: Josefína Joštová

Tomáše zná určitě každý kulinářský nadšenec. Vede totiž kuchyni v karlínském bistru Eska, populárním podniku řetězce Ambiente. K vaření se dostal díky své sestře, s níž pracoval v bratislavské pizzerii. Předtím než se přestěhoval do Prahy působil i v Banské Bystrici nebo ve Vídni. Jeho tým se skládá z 16 talentovaných kuchařů, kteří každý den připravují hostům originální pokrmy z lokálních potravin.

„To co říkáme, také dodržujeme. Stojíme si za svým slovem – menu Esky odráží naše nápady, náš rukopis a filozofii,“ říká Tomáš. Sám je už několik měsíců veganem a za velmi důležité pokládá zejména v potravinářském průmyslu téma ekologie. Proto se nejen v Esce, ale i ve své vlastní kuchyni vždy snaží zpracovat vše – i to, co by jiní považovali za odpad. A jak odpočívá? Nejraději tráví čas s přáteli nebo s rodinou. I jeho děti to už táhne do kuchyně, a tak společně často vaří oběd nebo večeři. 

Nají se v Esce každý?
Určitě. Vaříme pro vegetariány, vegany i lidi s potravinovými alergiemi. Když si z jídelního lístku nevyberete, vždy se s námi můžete domluvit a věřím, že společně najdeme řešení úplně pro každého hosta.

Co si v Esce musím objednat?
Chleba. Nebo zkuste náš signature dish brambory v popelu. Náročnější hosté určitě ocení pětichodové menu, díky kterému máte možnost ochutnat od všeho trochu. I to obměňujeme téměř každý den, aby vždy bylo překvapující a speciální. 

Pro koho nejraději vaříte?
Já rád vařím. A je jedno kdy, co nebo pro koho, baví mě ten proces. A až mě bavit nebude, přestanu s tím.

Vaše nejoblíbenější jídlo?
Po přechodu na veganskou stravu jím hodně luštěniny nebo pečenou zeleninu. Nic extra. Mám rád burrito, protože do něj vždy zabalím, na co mám zrovna chuť nebo co je v lednici. Snažím se nikdy nenechat jídlo zkazit a neplýtvat. 

Proč jste se stal veganem?
Dlouhodobě řeším ekologii a morální stránku, co se jídla týče. Začalo mě štvát mít všechno jídlo, co chci, na dosah ruky, začalo mi to překážet. Necítím, že by mě veganství nějak omezovalo, naopak, cítím se dobře. S živočišnými produkty samozřejmě stále vařím a vůbec mi to nevadí. 

Jak odpočíváte?
Nejčastěji s rodinou a přáteli, rád si jdu zasportovat. Moje práce mě ale baví natolik, že si chodím odpočinout i do kuchyně.

EBC promo