Ty nejlepší dřevěné stavebnice pro malé i velké

Vánoce jsou za dveřmi a Ježíšek netrpělivě čeká, až bude moci dětem pod stromečkem splnit jejich přání. Pokud jste, stejně jako já, příznivci jednoduchých, ale originálních hraček, pak je dnešní článek právě pro vás. Chtěla bych vám ukázat ty nejhezčí dětské stavebnice, a to jak pro ty úplně nejmenší, tak i pro větší děti. A proč zrovna stavebnice? Přijde mi, že v dnešní době jsou děti přímo přesycené informacemi, které jim snadno servírujeme až pod nos, a proto trochu ztrácejí představivost a kreativitu. Právě stavebnice v nich probouzí touhu objevovat a vynalézat. Tady jsou ty, které nás (kromě Lega) zaujaly nejvíce:

lucie

Sensory Blocks – smyslové kostky 

A začneme hned mými oblíbenými senzorickými kostkami. Tyto jsou určeny pro děti od 18 měsíců, ale myslím, že si s nimi vyhrají i děti o trošku menší. Základní balení se skládá z 16 kostek čtyř různých tvarů, barev a náplní. Děti si procvičí základní smysly jako zrak, sluch i hmat, naučí se tvary, barvy a rozdíly mezi jednotlivými skupenstvími. Přikládáním kostek na sebe je navíc možné pozorovat změny barev. A co víc, z kostek je samozřejmě možné i stavět. Děti se učí, jak kombinovat jednotlivé tvary tak, aby stavba nespadla, což leckdy není jednoduché.

Kde koupíte: Kidtown.cz

cara

 

lucie

Grimms

Waldorfská pedagogika je základem pro další z oblíbených dřevěných stavebnic – Grimms. Není náhodou, že tyhle hračky různých tvarů, velikostí a barev měli i u naší Nelinky ve školce. Podporují jemnou i hrubou motoriku a poskytují nepřeberné možnosti využití. Stavět mohou nejen děti již od útlého věku, ale i rodiče. Nejoblíbenější je stavebnice s názvem duha, zájmu se těší i ostatní stavební prvky ze sady čtyř základních elementů – voda, země, oheň. V nabídce však mají i různé zastrkovací skládačky, hry či magnetické puzzle.

Kde koupíte: Grimms.cz

cara
lucie

Pony

Pony je můj (znovu)objev posledních týdnů, protože se začala vyrábět už v roce 1991. Jedná se o dřevěnou stavebnici pro kluky i holky každého věku. Spojováním dřevěných dílů (trámec, kolečko, spojovací tyčka, kolíčky, provázek, letecká guma) z ní můžete vykouzlit téměř cokoliv. Je libo koloběžku, tříkolku, auto, jeřáb nebo kočárek pro panenku? Menší děti si zřejmě budou jen tak abstraktně tvořit, ty větší pak mohou stavět podle návodu. Tipuju, že u nás bude mít tahle stavebnice nemalý úspěch i u  tatínka.

Můj tip: Bejbynet

 

cara
LUCIE

Kapla

Posledním tipem je naše oblíbená Kapla. Dostal ji před lety můj bráška, když začal chodit do školy, a tahle úžasná stavebnice se stala miláčkem rodiny. Stavěli jsme úplně všichni. Kapla je 25 let stará stavebnice, jež obsahuje jen jeden jediný prvek – dřevěný hranol s poměry stran 1:3:5. Díky přesnosti rozměrů, rovnosti povrchu a pravým úhlům lze pomocí hranolů postavit hotové zázraky. Spirály, mosty, katedrály, koráby, vlaky, ale i stavby na takzvané kuří nožce. My z něj jednou postavili věž vyšší než dva metry. Nikdy nezapomenu, jak kluci lezli po židlích a stolech, aby dosáhli na vrcholek. A ta radost, když se pak stavba nakonec zboří…

Kde koupíte: Kidtown.cz