Umělci baletu Národního divadla poprvé vystoupí na módní přehlídce MBPFW

Světy módy a tance se v rámci kulturního prostoru neustále propojují. Jsou pro sebe vzájemnou inspirací. Balet Národního divadla se letos poprvé účastní prestižní módní akce Mercedes-Benz Prague Fashion Week. Sólisté baletu ND Ondřej Vinklát a Marek Svobodník vytvoří speciální choreografii k módní přehlídce návrhářky Zuzany Kubíčkové, která se uskuteční 3. září 2018 v pražském Rudolfinu.

„Paris Opera Ballet, New York City Ballet, Ballets Russes – přední zahraniční baletní soubory vždy spolupracovaly s řadou fenomenálních módních designérů. Touto cestou chce jít i balet ND. Věřím, že půvab a zároveň energie tance vyzdvihne prezentaci výsostně ženské, múzy oslavující kolekce Zuzany Kubíčkové. Ondřej Vinklát s Markem Svobodníkem jsou navíc výraznými představiteli dynamické mladé krve našeho baletu, která může být pro návštěvníky Mercedes-Benz Prague Fashion Weeku objevem a přínosem,“ říká ke spolupráci umělecký šéf baletu Národního divadla Filip Barankiewicz.  

„Ze zájmu Filipa Barankiewicze o současnou módu a její podporu zcela přirozeně vyplynula naše spolupráce,“ říká k novému počinu ředitel MBPFW Lukáš Loskot. „Vystoupení uměleckého souboru baletu ND bude součástí prezentace nové kolekce Zuzany Kubíčkové v Rudolfinu, protože jednak stylově ladí a také jde o návrhářku, jejíž přehlídky jsou vždy pojaté jako show v pravém slova smyslu, kde se prolíná specifická dramaturgie s geniem loci místa konání,“ dodává Loskot. 

Módní show, v níž se představí řada talentovaných členů uměleckého souboru, není zdaleka prvním společným choreografickým počinem prvního sólisty baletu ND, dvojnásobného laureáta prestižní Ceny Thálie Ondřeje Vinkláta a sólisty baletu ND Marka Svobodníka. Oba jsou známí z Národního divadla nejen jako tanečníci, ale i jako tvůrci. Vinklátova choreografie Dumka byla například součástí inscenace Slovanský temperament, poslední premiéry baletu ND v sezoně 2017/2018. Tanečníci ve dvoraně Rudolfina vytvoří iluzi organického prostoru, který bude měnit podobu a tvar tak, aby jednotlivé modely opravdu promluvily. 

Rudolfinum bylo od svého počátku koncipováno jako dům múz. V současné době se zde prolíná hudba a výtvarné umění a mně se zdálo zajímavé přivést do takového prostoru tanec, který je současně svou elegancí a křehkostí také velmi blízko naladění mé nové kolekce,“ doplňuje ke spolupráci s tanečníky návrhářka Zuzana Kubíčková

Přehlídka nové kolekce Zuzany Kubíčkové ve spolupráci se sólisty baletu ND se uskuteční v pondělí 3. září 2018 od 18 hodin v Rudolfinu. 

Kompletní program Mercedes-Benz Fashion Weeku najdete on-line na www.mbpfw.com/program.

Vstupenky na přehlídkovou část Mercedes-Benz Prague Fashion Weeku jsou v prodeji prostřednictvím portálu GoOut.

Program najdete ZDE.