Vaření na víkend: Hlívový guláš podle Černá jak noc
Krásný start do nového víkendu. Dnes mám pro vás recept na houbový guláš z hlívy ústřičné. Slyšela jsem na něj samou chválu a je opravdu k nerozeznání od toho klasického. Sezona hlívy je navíc v plném proudu, takže pro ni vyražte do lesa, nebo na farmářské trhy.


Text: Lenka Skarupová

 

Doba přípravy: 40 minut

Porce: 4 osoby

Na recept budete potřebovat:

  • 600 g hlívy ústřičné
  • olivový olej
  • dvě střední cibule
  • čtyři stroužky česneku
  • 1 lžičku mletého kmínu
  • dvě lžíce mleté papriky
  • lžíce majoránky
  • sůl a pepř na dochucení
  • 150 ml rajčatového protlaku
  • cca 700 ml horké vody či zeleninového vývaru (recept na zeleninový vývar najdete na blogu)
  • 1 střední brambora

Příloha:

  • žitný chléb/knedlíky/brambory/rýže

wfwFWFWF

Postup:

  • Nakrájíme si cibuli nadrobno. Do hrnce nalijeme olivovým olej tak, aby pokryl celé dno (cca do výšky 0,5 – 1 cm). Lehce na něm osmahneme cibuli a česnek. Až cibulka zesklovatí tak přidáme mletý kmín, majoránku, sůl, pepř a nakonec mletou papriku. Krátce restujeme. Přidáme hlívu nakrájenou na kostičky. (Pozor, nožičky nakrájejte nadrobno, jsou tvrdší.)
  • Až se hlíva orestuje, přidáme rajčatový protlak a zalijeme vodou, či zeleninovým vývarem. Přidáme nadrobno nastrouhanou bramboru a vaříme 15-20 minut, dokud hlíva nezměkne.
  • Guláš nakonec ještě dochutíme pepřem, solí, podle chuti přidáme papriku, majoránku, oregano a nebo nasekané chilli.
  • Podáváme s chlebem, knedlíkem, rýží nebo s bramborem. 
  • Dobrou chuť.

Pokud budete recept zkoušet, určitě mě nezapomeňte označit na Instagramu pod hashtagem #cernajaknoc.

Více receptů a inspirace najdete na blogu cernajakonoc.cz.

EQRGQGQG