Její styl je spíše minimalistický, vyznává čisté linie, střídmost a klid – o Vánocích však protokoly mizí. Vrací se do dětství a miluje exces – světýlka, dekorace, vánoční hudbu, plný stůl, barevné talíře, květiny a dekorace. Každý z jejích vánočních stolů v sobě nese spojení tradic a vzpomínek. Je pokaždé trochu jiný, miluje improvizovat.
„Na Moravě prostíráme cibulák, který máme v rodině odjakživa, jedli jsme z něj už jako děti. V Praze sahám po ikonických červeno-bílých talířích Hermès, které jsem kdysi dostala jako svatební dar. A když slavíme v Itálii, servíruji na talíře značky Arabia, které patřily mamince mého partnera. Ani já ani on rodiče už nemáme a je to milá tichá vzpomínka na ně, “ popisuje sváteční zvyky Ilona.
Podobně jako se střídají místa, střídají se i barvy, vůně, detaily ale některé věci zůstávají. Jsou to předměty, které se objevují každý rok, bez ohledu na to, kde zrovna jsme. Vánoční stůl není jen dekorací – je to kulisa našich příběhů. Každý předmět na něm má své místo, vzpomínku i význam. Tady je deset věcí, které nechybí na vánočním stole inspirativní ženy jakou Ilona Mančíková rozhodně je:
Rodina a přátelé
Před dvěma lety jsem strávila Vánoce úplně sama. Prudká chřipka mě „uzavřela“ už 23. prosince a nikdo za mnou nemohl. Právě tehdy jsem si naplno uvědomila, že žádná výzdoba ani jídlo nemají cenu bez lidí, které milujeme. Přítomnost rodiny a přátel je pro mě tou nejdůležitější „věcí“ na svátečním stole.
Ručně háčkovaný ubrus ze Sicílie
Koupila jsem ho kdysi v Notu s blízkým přítelem Rodolfem Dordonim, který už není mezi námi. Vytahuji ho jen jednou do roka – právě o Vánocích. Jemná krajka mi připomíná, že právě křehké věci v životě mají tu největší hodnotu.
Barevné skleničky Baccarat – moje malé šperky
Zářivé, hravé a rafinované. Skvěle fungují se světlem svíček a nádherně doplňují vánoční atmosféru. Servíruji do nich bublinky – a jednou, když jsem byla o Vánocích nemocná, i Vincentku. I to se stalo součástí našich vánočních historek.

Sváteční talíře – Hermès, cibulák a finská Arabia
V Praze prostírám talíře Hermès Balcon du Guadalquivir, které byly svatebním darem. Manželství nevydrželo, talíře ano. Na Moravě vytahuji cibulák, ze kterého jsme jedli už jako děti. A v Itálii sahám po talířích finské značky Arabia, které patřily mamince mého partnera – bez nich si Vánoce neumí představit. Každý servis vypráví jinou kapitolu a nese s sebou vzpomínky.

Svícen a svíčky – pokaždé jinak
Někdy můj improvizovaný svícen vznikne z misek Memphis, jindy ze sklenek od limonády, vody a větviček. Vždy je trochu jiný – baví mě tahle každoroční improvizace. Pozor na vysoké svíčky: vypadají skvěle, ale jedny Vánoce mi při štědrovečerní večeři chytly vlasy ;) Naštěstí to dobře dopadlo.

Květiny a vázy
Miluji květiny i vánoční dekorace – ráda je připravuji sama. Vánoční stůl pro mě není kompletní bez květin. Aranžuji je do váz od značky Dechem, mám různé tvary a barvy, nebo do váz od Milana Pekaře, Venini či Enza Mariho. Každá je úplně jiná a každá si říká o jiný typ výzdoby.

Ručně foukané a háčkované vánoční ozdoby
Ať už jde o živý stromek, nebo minimalistický, který jsem koupila před dvanácti lety ve Stockholmu a stále funguje. V Itálii máme živý stromek v květináči, který po svátcích přesazujeme ven. Zdobím ho drobnými světýlky, háčkovanými ozdobami z Moravy a Slovenska a jemnými skleněnými koulemi. Neměním – a stále mě po letech baví.
Tradiční symboly – jablka, ořechy a citrusy
Na stole se každoročně potkávají české Vánoce s těmi italskými. Jablka a vlašské ořechy vedle granátových jablek, lískových oříšků a citrusů – právě sklizených v jižní Itálii. A v Praze samozřejmě nechybí šupina z kapra pod talířem. V Itálii je nemožné kapra sehnat.
Česká klasika: bramborový salát, cukroví a koledy
Bramborový salát připravuji často sama – v Praze, na Moravě i v Itálii. Bez něj si Vánoce neumíme představit. Stejně jako bez vanilkových rohlíčků, perníčků a lineckého cukroví. V Itálii nechybí panettone. A ke všemu hraje koleda – někdy klasická, jindy trochu jiná: vánoční jazz, americké sváteční skladby… Stačí jedna melodie a mám hned lepší náladu.
Candy Dish Lobmeyr
Každý rok si k Vánocům přikoupím další kousek – je to pro mě koule jako z pohádky. Dávám do nich ořechy nebo pomerančovou a citronovou kůru máčenou v hořké čokoládě. Neuvěřitelně tenké a křehké, ale zatím všechny odolávají náporu Vánoc.

- Zdroj článku:
Autorský článek






