Papilio
Jediná restaurace, která získala dvě michelinské hvězdy. Najdete ji ve Vysokém Újezdu – Jan Knedla a jeho tým v bývalých zámeckých stájích připravují českou kuchyni, dnes už oficiálně na světové úrovni. Jídla z našeho dětství, recepty našich babiček a tradiční suroviny tu dostávají moderní podobu. V zimním menu najdete raky z Bulharska, houbové nebe z lišek a kotrče, jehněčí hřbet inspirovaný „dědovým ražniči“ a dezert jako poctu babiččinu koláči.
Essens
Osm restaurací získalo jednu michelinskou hvězdu, mezi nimi i elegantní restaurace v srdci jižní Moravy. Svým hostům servírují to nejlepší, co se urodí v čistém prostředí lužních lesů. Jejich jídla dokážou probudit i ty nejospalejší chuťové pohárky. Dveře restaurace se v roce 2026 otevřou až v únoru. Už se nemůžeme dočkat.
Alma
V kategorii Bib Gourmand se mezi 18 restauracemi umístilo i naše oblíbené místo – Alma. Právem bylo označeno za restauraci, která má vše pro to, abyste si ji oblíbili. Moderní, uvolněné prostředí a kuchyně založená na současných chutích. „Z Bibu mám velkou radost. Je to krásné ocenění pro naši kuchyni, která je upřímná, založena na chuti a kvalitě surovin. Beru to jako ocenění naší každodenní práce a závazek dál dělat dobré jídlo bez kompromisů,” říká šéfkuchaře Almy Petr Židek. Ať už se v Almě stavíme na sklenku, týmový vibe check nebo na jejich Alma Talks, vždy odcházíme nabití energií.
Ambiente
Slavilo se v Karlíně, restaurace Štangl totiž získala kromě své první michelinské hvězdy také zelenou hvězdu za důraz na udržitelnost. Na druhé straně hospoda U Kalendů získala ocenění Bib Gourmand, k čemuž šéfkuchař Honza Všetečka dodal: „Jsem rád, že se naše obyčejná hospoda s pekárnou dostala do takhle prestižního průvodce. Moc si toho vážím a jsem rád, že se tak dostalo pochvaly prasečím rypáčkům, kachním žaludkům a českým polévkám.“ A my také! Nezklamala La Degustation Bohême Bourgeoise a Zdeněk Oudes z Marie B obdržel ocenění Sommelier Award.
Taro + Paté
Vietnamská restaurace Taro se letos vrátila na scénu v novém kabátě a její šéfkuchař Khan Ta si odnesl ocenění Young Chef Award. Jeho kuchyně spojuje respekt a vášeň pro tradiční vietnamskou gastronomii s precizností hodnou tohoto ocenění. Na Národní třídě dnes můžete zavítat nejen do Tara, ale i do pekárny Paté, jejíž nabídka dokresluje kosmopolitní přístup bratrů Gianga a Khanha Ta. Dáte si japonský chléb shokupan, vietnamskou bagetu bánh mì, tradiční rýžovou kaši congee, klasický croissant nebo sezónní danish?
Taigen
Pražské Vinohrady jsou už pár měsíců bohatší o bar Taigen, jehož název napovídá, že se zde zhmotňují chutě jeho majitele a hlavního barmana Tomáše Melzera. Toužil po absolutní kreativní volnosti a jeho nabídka to dokonale ztělesňuje. Na své si tu přijdou především ti, kteří se nebojí experimentovat a ochutnávat nezvyklé chutě, jako je rakytník, chrpa nebo řepa.
Kro Libeň
Zatím největší pobočka oblíbeného KRO otevřela svůj zkušební provoz v Libni. Slibuje to, na co jsme v KRO zvyklí – kváskové pečivo, křupavá kuřata a další lahůdky. Na snídani lákají turecká vejce, oříšková granola či dukátové buchtičky. Z obědového menu nám padl do oka segedín z vepřových líček a v neděli už vyhlížíme jejich brunchové menu.
- Zdroj článku:
Autorský článek, informace od zmíněných podniků
