Just opened: Sváteční průvodce novými místy i gastro hvězdami

Přidejte si Elle do oblíbených na Google zprávách

Papilio

Jediná restaurace, která získala dvě michelinské hvězdy. Najdete ji ve Vysokém Újezdu – Jan Knedla a jeho tým v bývalých zámeckých stájích připravují českou kuchyni, dnes už oficiálně na světové úrovni. Jídla z našeho dětství, recepty našich babiček a tradiční suroviny tu dostávají moderní podobu. V zimním menu najdete raky z Bulharska, houbové nebe z lišek a kotrče, jehněčí hřbet inspirovaný „dědovým ražniči“ a dezert jako poctu babiččinu koláči.

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Essens

Osm restaurací získalo jednu michelinskou hvězdu, mezi nimi i elegantní restaurace v srdci jižní Moravy. Svým hostům servírují to nejlepší, co se urodí v čistém prostředí lužních lesů. Jejich jídla dokážou probudit i ty nejospalejší chuťové pohárky. Dveře restaurace se v roce 2026 otevřou až v únoru. Už se nemůžeme dočkat.

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Alma

V kategorii Bib Gourmand se mezi 18 restauracemi umístilo i naše oblíbené místo – Alma. Právem bylo označeno za restauraci, která má vše pro to, abyste si ji oblíbili. Moderní, uvolněné prostředí a kuchyně založená na současných chutích. „Z Bibu mám velkou radost. Je to krásné ocenění pro naši kuchyni, která je upřímná, založena na chuti a kvalitě surovin. Beru to jako ocenění naší každodenní práce a závazek dál dělat dobré jídlo bez kompromisů,” říká šéfkuchaře Almy Petr Židek. Ať už se v Almě stavíme na sklenku, týmový vibe check nebo na jejich Alma Talks, vždy odcházíme nabití energií.

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Ambiente

Slavilo se v Karlíně, restaurace Štangl totiž získala kromě své první michelinské hvězdy také zelenou hvězdu za důraz na udržitelnost. Na druhé straně hospoda U Kalendů získala ocenění Bib Gourmand, k čemuž šéfkuchař Honza Všetečka dodal: „Jsem rád, že se naše obyčejná hospoda s pekárnou dostala do takhle prestižního průvodce. Moc si toho vážím a jsem rád, že se tak dostalo pochvaly prasečím rypáčkům, kachním žaludkům a českým polévkám.“ A my také! Nezklamala La Degustation Bohême Bourgeoise a Zdeněk Oudes z Marie B obdržel ocenění Sommelier Award. 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

Taro + Paté

Vietnamská restaurace Taro se letos vrátila na scénu v novém kabátě a její šéfkuchař Khan Ta si odnesl ocenění Young Chef Award. Jeho kuchyně spojuje respekt a vášeň pro tradiční vietnamskou gastronomii s precizností hodnou tohoto ocenění. Na Národní třídě dnes můžete zavítat nejen do Tara, ale i do pekárny Paté, jejíž nabídka dokresluje kosmopolitní přístup bratrů Gianga a Khanha Ta. Dáte si japonský chléb shokupan, vietnamskou bagetu bánh mì, tradiční rýžovou kaši congee, klasický croissant nebo sezónní danish?

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Taigen

Pražské Vinohrady jsou už pár měsíců bohatší o bar Taigen, jehož název napovídá, že se zde zhmotňují chutě jeho majitele a hlavního barmana Tomáše Melzera. Toužil po absolutní kreativní volnosti a jeho nabídka to dokonale ztělesňuje. Na své si tu přijdou především ti, kteří se nebojí experimentovat a ochutnávat nezvyklé chutě, jako je rakytník, chrpa nebo řepa.

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Kro Libeň

Zatím největší pobočka oblíbeného KRO otevřela svůj zkušební provoz v Libni. Slibuje to, na co jsme v KRO zvyklí – kváskové pečivo, křupavá kuřata a další lahůdky. Na snídani lákají turecká vejce, oříšková granola či dukátové buchtičky. Z obědového menu nám padl do oka segedín z vepřových líček a v neděli už vyhlížíme jejich brunchové menu.

Zobrazit příspěvek na Instagramu
Zdroj článku:
ELLE nežije jen na webu – jsme v terénu i na sociálních sítích: