Lehká jídla plná proteinů: Jak jíst lépe, ale vařit méně

Krásná postava je ale jen jedním z důvodů, proč bílkovinám věnovat pozornost. Základní doporučení říká, že dospělí by měli konzumovat 0,8 gramu proteinů na 1 kg hmotnosti (1). Tato hodnota se může lišit v závislosti nazdravotním stavu a úrovni aktivity.  

Zvýšený objem proteinů by měly přijímat osoby v rekonvalescenci po různých úrazech nebo operacích, sportovci, ale také senioři nebo naopak děti, které jsou stále ve vývinu. Proteiny jsou totiž nezbytné pro růst (2).  Kromě toho jsou zdrojem energie, podporují zdraví imunitního systému, jsou nesmírně důležité pro transport dalších živin, podporují zdravé pH a rovnováhu tekutin v našem těle.   

Jaké potraviny jsou nejlepším zdrojem proteinů?  

Obecně je známo, že zdrojem proteinů je především maso, ryby a mléčné výrobky – ideálně  kvalitní hovězí, kuřecí, losos nebo třeba sýr typu Cottage. Tím ale seznam potravin bohatých na proteiny není zdaleka u konce. I vegetariáni a vegani mají mnoho možností. I mnohé druhy ovoce, zeleniny a luštěnin jsou totiž jejich bohatým zdrojem.  

Nemusíte ale každý den jíst jenom grilovaná kuřecí prsa nebo uzeného lososa, abyste přijali dostatek proteinů. A i když by se mohlo zdát, že pestřejší jídelníček bude znamenat spoustu času v kuchyni, opak je pravdou. Důkazy najdete například na VařímeRychle.cz – novém webu, který se specializuje na rychlé a jednoduché vaření. Všechny zveřejněné recepty zvládnete do 30 minut a obvykle vám bude stačit jen pár surovin. 

Žebříček TOP 10 potravin s vysokým obsahem bílkovin: 

Hovězí maso – 100 g kvalitního hovězího masa obsahuje 25.1 g proteinů 

Kuřecí maso – 100 g kuřecího masa  bez kůže obsahuje 23.1 g proteinů, připravte si například Letní kuře s rajčaty nebo Pikantní kuře s mangovým salátem

Losos – 100 g obsahuje 22.1 g proteinů, vyzkoušejte například Lososa s ořechy na blízkovýchodní způsob 

Vejce – 1 velké vejce obsahuje 6.3 g proteinů, dejte si například Sázené vejce na toastu s chorizem a avokádem  

Toust s vejcem a avokádem

Cottage sýr – konzumací přijmete 11.1 proteinů na 100 g 

Řecký jogurt – 100 g jogurtu obsahuje přibližně 10 g proteinů  

Čočka – obsahuje 9.2 g proteinů na 100 g, tato luštěnina je rychlá na přípravu – existuje mnoho receptů z čočky, které připravíte za pár minut   

Černé fazole – ve 100 g přijmete 8.8 g proteinů  

Brokolice – 100 g brokolice obsahuje asi 3 g proteinů 

Avokádo –  jedno avokádo obsahuje asi 2 g proteinů, ale i zdravých tuků, i proto se hodí k přípravě rychlých snídaní i večeří   

Hledáte více zdravých a rychlých jídel, která můžete vyzkoušet? Navštivte nový web VařímeRychle.cz, který vám přináší inspiraci na zcela nové a neotřelé recepty. A nejlepší je, že všechny připravíte do 30 minut. U nás totiž vaříme rychle, abyste mohli jíst lépe.  – To promo je tam dvakrát, je to potřeba?

Zdroje: 
1) Medical New Today: What foods are high in protein?
2) Healthline.com: 9 Important Functions of Protein in Your Body