Držet, či nedržet?

Dieta OKINAWA
Tato dieta je inspirovaná stravovacími návyky obyvatel stejnojmenného japonského ostrova, kteří jsou známí svým dobrým zdravím i tím, že se dožívají vysokého věku. Opírá se o konzumaci potravin s nízkou kalorickou hodnotou – hlavně zeleniny, čerstvého ovoce, ústřic, ryb, drůbeže (bez kůže), vajec nebo masa s nízkým obsahem tuku. Naopak doporučuje vynechat obilniny, sušenky, olejnaté potraviny, uzeniny, smažená i fritovaná jídla… Tato dieta ale upozorňuje také na důležitost cvičení – vhodná je například chůze nebo tai-či.

Hodnocení:
Je to vyrovnaná a chutná dieta, bohatá na ovoce a zeleninu. I tak ale odborníci varují, že není dobré na ní ,ulítnout‘: mohla byste se totiž snadno stát posedlou hlídáním kalorií.

Chcete vědět víc?
Informace naleznete na stránkách www.e-diety.cz pod heslem ,asijská dieta‘. Přes portál www.amazon.de si můžete objednat řadu knih v angličtině, například Bradley J. Willcox – The Okinawa Diet Plan: Get Leaner, Live Longer, and Never Feel Hungry.

Dieta LOW CARB (nízkosacharidová)
Tato dieta je ,chudá‘ na sacharidy. Při jejím praktikování byste se proto měla naprosto vyhnout konzumaci škrobů, luštěnin, ovoce, některých druhů zeleniny a téměř všech mléčných výrobků. Je podobná dietě doktora Atkinse, která i přes svou účinnost získala v sedmdesátých letech pověst ,poukazu na infarkt‘.

Hodnocení:
Při držení této diety stoupá cholesterol závratnou rychlostí. Nedostatek zeleniny a ovoce navíc může způsobit zažívací obtíže. Nastupuje pocit psychické únavy a vzhledem k tomu, že je tento systém nevyvážený a jeho dodržování vyžaduje silnou vůli, po skončení diety opět rychle naberete shozená kila…

Chcete vědět víc?
Doufáme, že ne. V zájmu vašeho zdraví se této dietě rozhodně obloukem vyhněte.

Dieta podle krevních skupin
Podle zastánců této diety podmiňuje naše krevní skupina biologii našich buněk, a tedy i jejich schopnost ukládat energii z různých potravin. To by prý vysvětlovalo, proč některá dieta na někoho působí, a na jiného vůbec ne. Při tomto hubnoucím režimu si tedy každý vybírá potraviny, které odpovídají jeho krevní skupině. Příklad? Lidé s krevní skupinou 0 by měli jíst libové maso, čerstvou zeleninu a určené druhy ovoce, a naopak omezit konzumaci obilovin, mléčných výrobků a sušené zeleniny. Ti se skupinou A zase budou pokud možno konzumovat ryby místo jiného masa, dají přednost celozrnným obilninám a syrové zelenině nebo zelenině vařené v páře. Lidé s krevní skupinou B by neměli (chtějí-li zhubnout) jíst příliš často chléb, těstoviny, vepřové a kuřecí maso. Ti se skupinou AB zase vynechají kuře, kachnu, husu, a místo toho dají přednost jehněčímu, skopovému a králičímu masu.

Hodnocení:
Dieta podle krevních skupin dává novou naději v případě, že jsme už vyzkoušely všechno, a nic nefungovalo… Přestože však vychází z původních přirozených chuťových preferencí a životních návyků, bohužel není vědecky podložená. Navíc praktikuje určitý druh stravovacího ,terorismu‘, který může být pro naši psychiku nebezpečný.

Chcete vědět víc?
V České republice vyšly například publikace Petera J. D’Adama Výživa a krevní skupiny: 4 krevní skupiny – 4 diety, a Žijte správně: 4 krevní skupiny, 4 programy.

Dieta STARTER
Tato dieta, která by vám údajně měla pomoci zhubnout až o osm kilogramů za čtyři týdny, je založena na chrononutrii, novém vědním oboru vycházejícím z teorie o biologických rytmech. Její autoři doporučují konzumovat jídlo bohaté na sacharidy a tuky pouze před pátou hodinou odpoledne. Podle nich totiž platí, že pokud budete takovou stravu konzumovat později, bude se zbytečně ukládat, místo toho, aby ji tělo proměnilo na energii. Večeřet byste tedy měla lehce, například rybu a zeleninu.

Hodnocení:
Dieta zahrnuje bohatou snídani a svačinu a je dostatečně výživná. Zabrání tak tomu, aby vás ,honila mlsná‘. Příjem potravin je vhodně rozložen na celý den tak, abyste hubla postupně.

Chcete vědět víc?
Tato dieta je oblíbená především ve Francii, knihy o ní tak seženete zatím ve francouzštině (např. Alain Delabos: Le Régime starter).

Dieta MONTIGNAC
Michel Montignac, Američan, který se specializuje na vydávání knih o hubnutí, přišel s novou teorií, jak zhubnout. Oproti devadesátým letům už nedoporučuje tehdy tolik populární dělenou stravu – v centru Montignacova zájmu je nyní glykemický index, neboli schopnost potravin zvýšit hladinu cukru v krvi. Čím víc tato hladina po jídle stoupne, tím víc se musí vyplavit hormonu inzulinu. A čím více je inzulinu, tím větší je tendence k ukládání tuku v organismu.

Nový ,Montignacův režim‘ proto doporučuje konzumaci čočky, fazolí, cizrny, loupaného hrachu, těstovin, libového masa a hlavně ryb. Na druhé straně výrazně omezuje mléčné výrobky. Co se týče tuků, Montignac doporučuje olivový olej, ale také husí a kachní sádlo, protože kyselina olejová údajně zvyšuje citlivost na inzulin a snižuje množství cukru v krvi.

Hodnocení:
Nic mimořádného. Nová Montignacova dieta pouze vychvaluje to, co už dlouho opakují všichni odborníci na výživu. Dávejte si ale pozor na snížení konzumace živočišných bílkovin, protože může mít za následek únavu, ubývání svalové hmoty, kožní potíže a problémy s vlasy a nehty.

Chcete vědět víc?
Informace o glykemickém indexu jednotlivých potravin naleznete například na stránkách www.stob.cz nebo www.glykemicky-index.cz. Z poznatků o glykemickém indexu vychází i kniha Helen Foster Dieta GI, kterou vydalo Ottovo nakladatelství.

Dieta CSIRO
Tato dieta, která získala svůj název podle místa vzniku (byla vytvořena v australském centru Commonwealth Scientific and Industrial Research Organisation – CSIRO), vychází z omezení příjmu tuků a sacharidů a ze zvýšení příjmu živočišných bílkovin. Předepisuje přitom přesná složení jednotlivých jídel.

Rozpis vypadá například takto:
Snídaně – jogurt se sníženým obsahem tuku a jeden kus čerstvého ovoce, nebo miska obilnin s kouskem banánu. Oběd – 2 krajíčky celozrnného chleba + 2 lžičky margarinu s nízkým obsahem tuku + 100 g krůtí šunky + trochu nízkotučného sýra nebo salát nebo kousek ovoce. Večeře – 200 g libového hovězího + půl misky rýže nebo 200 g kuřecích prsíček orestovaných na 2 lžičkách olivového oleje + brokolice…

V Austrálii se tato dieta stala okamžitě obrovským hitem, protože úbytek váhy je značný, a to i za velmi krátký časový úsek.

Hodnocení:
Dieta CSIRO je velmi direktivní, takže může vést ke stravovacím problémům. Zhubnete sice rychle, ale po ukončení diety hrozí, že naberete všechna shozená kila zpět (a třeba ještě něco navíc). A to za pár týdnů.

Chcete vědět víc?
Knihu The Total Wellbeing Diet od Dr. Manny Noakes si můžete objednat přes www.amazon.de.

Dieta SLIM-DATA
Slim-data je nový index, který umožňuje třídit potraviny podle energetické hodnoty a jejich vlivu na metabolismus – především podle schopnosti organismu ukládat z nich získanou energii. Potraviny dělí do tří skupin, označených různými barvami. V zelené zóně se objevují potraviny s ,nízkou schopností ukládání‘, kterých si můžeme dopřávat podle libosti: čerstvá zelenina a ovoce, plody moře…

Do oranžové zóny jsou zařazeny potraviny, které mají ,střední schopnost ukládání‘ a měly by se konzumovat umírněně: řepa, krupice, tvrdé sýry, pečivo, celozrnné těstoviny a rýže…

Červená zóna potom obsahuje potraviny s ,vysokou schopností ukládání‘, které by se neměly jíst samotné, ale vždy jen v kombinaci s těmi ze zelené zóny. Patří sem banány, máslo, olej, slané a sladké sušenky, corn flakes, bílý chléb a bílé pečivo, suchary, zeleninové pyré, předvařená rýže a pšenice…

Koncept slim-data vymyslel doktor Yann Rougier, odborník na biologii a výživové doplňky, který při její tvorbě spolupracoval s japonskými vědci.

Hodnocení:
Tato dieta není ani zázračná, ani bláznivá a vlastně odpovídá dříve známé ,pyramidě‘ potravin. Jedná se o nový způsob pohledu na věc, jehož cílem není vynechat některou kategorii potravin, ale různě a nově je kombinovat.

Chcete vědět víc?
O dietě slim-data zatím nevyšla žádná publikace, ale ,pyramidu potravin‘ naleznete na stránkách www.stob.cz.