Co takhle stát se za 30 dní veganem?

Přidejte si Elle do oblíbených na Google zprávách

 

Její kniha "Co takhle stát se za 30 dní veganem?" vás den po dni díky snadným receptům a užitečným tipům naučí připravovat lahodné a výživné veganské jídlo, jehož příprava nezabere moc času a které si pak můžete ohřát v poledne v práci. A my vám přinášíme malou ochutnávku.  Zkuste to ze začátku třeba na jeden den v týdnu. Ochutnejte některé z jídel, která si připravíte podle našich receptů, a uvidíte, že to ani nebude bolet. Při výrobě 1 kg hovězího masa se spotřebuje – střízlivým odhadem – asi 15 000 litrů vody, myslete na to. Obejít se aspoň občas bez masa a dalších živočišných produktů už není jen cool, je to naprosto nezbytné. 

 

OVESNÁ KAŠE S ČOČKOU

Příprava jedné porce: 10 minut 

Vaření: 20 minut 

Suroviny:  

30 g ovesných vloček, 30 g žluté čočky, 1 malá cibule, 1 menší pórek, 2 žampiony, 1 lžíce provensálského kořen, 325 ml vroucí vody, lžička soli, pepř, 1 lžíce olivového oleje 

Na houbové stir fry: 

100 g sladkých brambor, 3 žampiony, 1 lžíce olivového oleje, sůl 

Na hořčicovou omáčkou:  

1 lžička pikantní hořčice, 2 lžíce rostlinné smetany, 1/16 lžičky kurkumy  

Postup:  

1. Nakrájejte cibuli a pórek. Žampiony nakrájejte na plátky a sladké brambory na kostky o hraně 1 cm.  

2. Na rozpálené pánvi s olivovým olejem zpražte cibuli s provensálským kořením do zlatova (asi 7 minut). Přidejte houby, omytou čočku, ovesné vločky a vroucí vodu a vařte zhruba 8 až deset minut, občas promíchejte a pak přidejte sůl a pepř.  

3. V jiné pánvi opečte na olivovém oleji brambory (asi 5 minut), přidejte houby a duste zakryté dalších 5 minut.  

4. V menší misce rozmíchejte hořčici se smetanou a kurkumou.  

5. Do jídelní misky vlijte kaši a na ni rozprostřete sladké brambory a houby, které zakápněte hořčicovou omáčkou. 

 

Ovesná kaše s čočkou

 

RANNÍ LÍVANCE  

Příprava: 6 středě velkých palačinek 7 minut  

Odpočinek: 10 minut 

Smažení: 15 minut 

Suroviny: 

160 g mouky, 15 g kukuřičné mouky, 1 lžíce cukru, 8 g prášku do pečiva, 200 mi sójového mléka, 30 g sójového jogurtu, 1 lžíce rostlinného oleje, 1 lžíce vanilkového aroma, 1 lžíce jablečného octa 

Postup:  

1. V misce smíchejte sypké ingredience.  

2. V jiné misce smíchejte jogurt s mlékem a olejem. Tekuté ingredience smíchejte se sypkými a metlou vytvořte hladké těsto. 

3. Nechte těsto odpočinout a na pánvi rozehřejte olej. Každou stranu opékejte do zlatova.  

 

Raní lívance

 

GRILOVANÉ ZELENÉ FAZOLKY S BROSKVÍ 

Příprava: 2 porce / 15 minut 

Vaření: 15 minut  

Suroviny: 

400 g zelených fazolek, 1 ne moc zralá broskev, 100 g uzeného tofu, 1 stroužek česneku, 1 lžíce čerstvého rozmarýnu, 3 lžíce rostlinného oleje 

Na omáčku: 1 lžíce sójové omáčky tamari, 1 lžíce bazalkového octa, 2 lžíce vody, 1 lžíce agávového sirupu, sůl  

Postup:  

1. Očistěte fazolky, odstraňte stonky a nakrájejte 4 centimetrové kousky. Uzené tofu nakrájejte na kostky o hraně 1 centimetru a broskve na asi 3 centimetrové kousky. Česnek nakrájejte najemno.  

2. V menší misce smíchejte přísady na omáčku.  

3. Mírně rozehřejte plotýnku. Na oleji pogrilujte fazolky, asi 7 minut. Přidejte broskve, stáhněte oheň a další 3 minuty opékejte. Poté přidejte uzené tofu, česnek a rozmarýn a opékejte dalších pět minut.  

4. Na závěr přilejte omáčku, promíchejte, nechte odležet a servírujte.  

 

Grilované ZELENÉ fazolky s BROSKVÍ