Jaké benefity vašemu tělu přináší "ovoce bohů" ?

 

Už na první pohled můžete určit původní kořeny a také pra-pra-pra-prarodiče tohoto ovoce. Pokud má tomel tvar dubového žaludu (a míra sladkosti se odvíjí od měkkosti a textury plodu), jedná se o čínské plemeno khachia. Pokud vypadá jako rajče, a jeho textura je spíše křupavá – jedná se o japonské fuyu. Pro obyvatele Země vycházejícího slunce je keř, na němž tomel roste považován za „symbol míru“. Tyto posvátné keře jsou také jedny z mála, jež přežily atomové bombardování Nagasaki. Mimochodem, právě v Japonsku byla vyšlechtěna vzácná odrůda super-sladkého tomelu s názvem „Tenka Fubu“, která se poprvé začala prodávat loni za cenu kolem $2.000 za kus. 

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Sezóna bobulí (a tomel je technicky přeci jen bobule) trvá od září do prosince a svého vrcholu dosahuje v listopadu. Vybírejte si proto nejlépe masité, lesklé kusy s hladkou slupkou. Bez prasklin nebo skvrnek; listy by neměly být sytě zelené. Měkký kus kaki se doporučuje sníst tentýž den, a tvrdý nejlépe nechat chvíli dozrát. Místo do lednice jej vložte do papírového sáčku spolu s jablkem nebo banánem. A teď to hlavní – co se děje s tělem, když si pochutnáte na zralém kaki? 

Posiluje imunitu

S příchodem chladnějších měsíců slovo „imunita“ slyšíme všude kolem nás. Zásoby zázvoru, medu, citrusů (či šípku) a bylinných čajů se v naší domácnosti začínají hromadit ve snaze udělat vše pro eliminaci sezónních nachlazení. Své zásoby od teď můžete doplnit i o tomel, coby antivirového agenta 007. Pojí v sobě totiž dávku vitamínu C, betakarotenu a draslíku – a vědci z Kalifornské univerzity loni uznali tuto svatou trojici coby efektivního producenta pro tvorbu nových imunitních buněk. 

Zpomaluje proces stárnutí

Ovoce je bohaté na katechiny a antioxidanty, které zabraňují ničení buněk volnými radikály. Obvykle se jejich vysoký obsah připisuje zelenému a bílému čaji. Katechin však nejlépe funguje ve čisté podobě - tj., dokud listy čaje nebyly fermentovány. Mnohem lepší je v tomto ohledu právě tomel. Právě katechiny mu dodávají onu trpkou a stahující (hořkou) chuť, která je však skvěle chrání dásně. Největší množství anti-aging prvků je zároveň obsaženo ve slupce, takže kdo ji krátkozrace oloupe, přichází o její anti-aging efekt.

Zlepšuje trávení

Známou podmínkou dobrého vyprazdňování je přítomnost dostatečného množství vlákniny ve stravě. V tomto ohledu je tomel na žebříčku “the best of”. Na 100 gramů kaki připadá asi 3,6 gramu vlákniny, což je přibližně 10 % denní dávky. Podporuje také zdravý metabolismus díky obsahu kyseliny listovou v kombinaci s vitamínem B6

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Skutečnost, že se tomelu často připisují dietetické vlastnosti, je však trochu zavádějící. Ano, středně velké ovoce (pardon, bobule!) obsahuje pouze 30 gramů sacharidů, ale zároveň je dost kalorická (80 kalorií), kvůli vysokému obsahu fruktózy se také nedoporučuje diabetikům. Chcete-li si jíst tomel pro své vlastní potěšení, nejezte jej jako dezert, ale jako samostatnou svačinu – v této variantě bude rozhodně efektivnější. Avšak nic se nemá přehánět: pouze 1-2 kusy denně!  

Fun fact: Na východě je tomel široce používán lékaři při léčbě škytavky. 

“SEE” food

Krom vitamínů B a C, tomel obsahuje velké množství vitaminu - A (karoten), jak o něm napovídá jeho zářivá slupka. Karoten je zodpovědný za naše oči, respektive schopnost nočního vidění a vnímání barev. Navíc pomáhá předcházet zánětu spojivek.  

Odvodňuje a redukuje otoky

Kaki je zároveň přírodní diuretikum (navozující zvýšenou diurézu aneb vylučování vody a elektrolytů v moči). Právě tato schopnost jej dělá velmi efektivním bojovníkem proti otokůmzralá dužina totiž pomáhá rozptýlit tekutiny zadržované v těle. Právě tady si však musejí dát pozor lidé s ledvinovými problémy, a to aby spolu s tekutinou neodstranili z těla také významnou část užitečných minerálů včetně draslíku.  

Gastro tip: 

Tomel nemusíte jíst jen tak samotně. V gastronomii má ve skutečnosti velmi všestranné využití. V syrovém provedení je populární coby přísada do salátů (třeba se sýrem a chilli), jako sladký element do cereálií či jogurtů coby marmeláda nebo pyré do parfait. Můžete jej také upéct do podoby ovocného koláče nebo muffinů, či jej v pečené formě podávat s luštěninami a/nebo kuřecím masem na rozmarýnu.  

Bon appetit! 

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

Co se děje s naším tělem, když jíme moc soli?

elle.cz