Korejky vědí, jak na krásu
Korejky jsou proslulé svou krásou a díky K-beauty se jejich rituály dostaly do celého světa. Kromě krásné pleti jim ale můžeme závidět i jejich štíhlé postavy a vitalitu, kterou si udržují až do vysokého věku. Podle údajů OECD (Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj, pozn. red.) je míra obezity v Jižní Koreji pouhých pět procent. Abyste měli možnost srovnání, ve Spojených státech je to okolo čtyřiceti a v Česku kolem dvaceti procent. Velký podíl na tom, že jsou Korejky štíhlé, má přístup ke stravování. Má jednoduchá, ale účinná pravidla, která můžeme snadno následovat i my.
Tady je pět klíčových návyků, díky nimž Korejky jsou fit a jejich pleť jen září.
1. Kimchi ke každému jídlu
Kvašené potraviny jsou v Koreji úplná klasika a kimchi je jejich královna. Je křupavé, pikantní, plné probiotik a vlákniny. Podporuje trávení, tlumí záněty, pomáhá spalování tuků a regulaci hmotnosti. Ne náhodou se nachází na seznamu nejzdravějších jídel světa. Korejky si dávají malou misku kimchi ke každému jídlu. Můžete je následovat.
2. Ječmenný čaj místo vody
Korejský boricha neboli jemně oříškový pražený ječmenný čaj u nich prakticky nahrazuje vodu. Popíjí ho po celý den horký i studený. Zasytí, vyrovnává hladinu cukru v krvi, snižuje cholesterol a podporuje hubnutí. Je nealko, nenávykový a extrémně chutný.
3. Fermentovaná rýžová voda jako beauty drink
Sikhye známe jako hack na krásné vlasy, ale v Koreji je to normální nápoj na osvěžení. Jemně sladký, lehce fermentovaný, běžně dostupný v obchodech. Pomáhá trávení i střevnímu mikrobiomu a díky své schopnosti zasytit také mírní chutě během dne. Připravuje se z rýže a ječného sladu – a ano, dá se uvařit i doma.
4. Pomalé jezení a hůlky jako brzda přejídání
Korejky jedí pomalu, malé porce a hůlkami – což je geniální kombinace. Hůlky zpomalují tempo jezení, takže jsou schopné včas rozeznat signál, že jsou syté. Díky tomu jedí vědoměji, nezatěžují své trávení a přirozeně se vyhýbají přejídání. Japonská zásada hara hachi bu (český ekvivalent je „Jez do polosyta...“) má v Koreji své vlastní elegantní ztvárnění.
5. Lehké bílkoviny místo těžkých jídel
Ryby, tofu, vejce, mořské plody a luštěniny jsou základ. Červené maso se v Koreji jí jen okrajově. Díky tomu mají jejich jídla méně kalorií a tuku, ale dostatek proteinů, které zasytí, podporují metabolismus a udržují svaly. Díky tomu netráví jídla dlouho a těžce a mají pleť, která svítí krásou.
ELLE nežije jen na webu — jsme v terénu i na sociálních sítích, kde sledujeme ty nejčerstvější trendy a sbíráme reakce osobností i influencerů z beauty a fashion světa. Už jste viděli náš poslední rozhovor?
- Zdroj článku:
ELLE.com



