Pečeme na víkend: Drobenkový koláč se švestkami

Text: Lenka Skarupová

Venku se ochladilo a letních dnů ubývá. To značí příchod podzimu a s ním i sklizeň šťavnatých švestek. Upečte si tento výborný koláč a uvidíte, že si sychravější dny budete užívat. 

INGREDIENCE:

Těsto: 

  • 180 g špaldové mouky
  • 80 g Alsan Bio (margarín)
  • 80 g kokosového cukru
  • vanilka - semínka z 1/3 vanilkového lusku, vanilkové aroma
  • 1/2 lžičky prášku do pečení
  • 50 ml vody
  • perníkové koření (popř. kardamon, mletý muškátový oříšek…)

Drobenka:

  • 150 g špaldové mouky
  • 100 g Alsan Bio
  • 100 g kokosový cukr
  • 2-3 lžičky mleté skořice

500 g švestek 

POSTUP:

  • Začněte tak, že krátce vyšleháte (zamícháte metličkou) Alsan s cukrem. Přidejte mouku, prášek do pečení a perníkové koření. Nakonec pomalu zamíchejte vodu a vanilku, dokud se nespojí všechny ingredience v jemné těsto. 
  • Zabalte těsto do fólie a dejte do lednice aspoň na 30 minut. 
  • Mezitím, co bude těsto odpočívat, si připravte drobenku. Smíchejte dohromady v míse cukr, mouku a skořici. Nakrájejte na drobné kostečky Alsan a zapracujte do směsi. Musí vzniknout malé hrudky. 
  • Předehřejte troubu na 180°. 
  • Připravte si klasickou dortovou formu a její dno vyložte pečícím papírem. Odpočinuté těsto vybalte z fólie a prsty ho rozprostřete na dno formy i její okraje (ve výšce asi 1 cm).
  • Opláchněte švestky, překrojte je na půlky, nebo čtvrtiny a položte je na těsto. 
  • Nakonec vršek posypte drobenkou a dejte péct na 50-55 minut.
  • Hotový koláč po upečení nechte pořádně zchladnout. Švestky pustí hodně šťávy a okamžitým vytažením z formy by se mohl “rozpadnout”.
  • Servírujte s kopečkem kokosové šlehačky, zmrzlinou, nebo je tak. 
Recept
Recept
Recept

EBC promo