Štěstí začíná ve střevech. Dokáže nás vláknina udělat šťastnějšími?

Přidejte si Elle do oblíbených na Google zprávách

Leží štěstí ve střevech? 

O vláknině je známé, že podporuje trávení, pomáhá udržet pocit sytosti nebo že reguluje krevní tlak. Co už tak známé není, je její účinek na oblast psychiky. Vláknina totiž živí prospěšné bakterie v našich střevech, čímž ovlivňuje složení mikrobiomu, imunitní reakce i hladinu cukru v krvi. Když se všechny tyto tyto procesy nastaví správně, pozitivně to odráží i na produkci serotoninu, dopaminu a kortizolu – hormonů a neurotransmiterů, které významně ovlivňují naši náladu, stresovou odolnost i duševní rovnováhu. Studie skutečně naznačují, že konzumace vlákniny souvisí s pozitivními výsledky v oblasti duševního zdraví, Projevuje se menšími výkyvy nálady, nižším prožíváním stresu a taky zmírněním příznaků deprese a úzkosti. To už zní jako dobrý důvod, proč si do jídla přidat porci vlákniny navíc, co říkáte?

Mohlo by se vám líbit

Mikrobiom, náš druhý mozek. Jak střeva ovlivňují naše duševní zdraví?

Sevřený žaludek při pohovoru, neodbytná bolest břicha před prezentací nebo poletující motýlci v břiše na prvním rande. Všichni jsme jedno nebo druhé zažili, ale málokdo už zkoumal, co za tím vším stojí. Pojďme se tedy konečně usadit, nalít si šálek kefíru a blíže se seznámit s tajemným a všemocným mikrobiomem.
elle.cz

Vliv střev na mozek

Vztah mezi mozkem a střevy vědci popisují jako obousměrnou cestu. Střevo a mozek spolu komunikují. Střevní mikrobiota ovlivňuje chemii mozku a neuroendokrinní systémy spojené se stresem, úzkostí a pamětí. Když střevní mikrobiota funguje tak, jak má, mozku daří líp. Máme více serotoninu a dopaminu, takže i lepší nebo minimálně vyrovnanější náladu bez výkyvů směrem dolů. Proto se vyšší příjem vlákniny spojuje s nižším výskytem úzkostí a špatných nálad a podle některých studií je to dobře pozorovatelné především u žen. S jídelníčkem bohatým na ovoce, zeleninu, celozrnné obiloviny a luštěniny, což jsou přirozené zdroje vlákniny, se do těla dostává i více antioxidantů, fytochemikálií, vitaminů a minerálů, které mají přímý vliv na naši psychickou rovnováhu.

Mohlo by se vám líbit

Proč vsadit na prebiotika: Pomohou v boji s akné, ekzémem i stárnutím

Pokud neustále pátráte po kosmetických produktech, které zajistí nejen to, že vaše pleť bude vypadat lépe, ale že bude především zdravá, měla by se do vašeho hledáčku dostat kosmetika s probiotiky. Právě tato složka péče o pleť se postará o to, že mikrobiom vaší pleti bude v rovnováze, což nejen pocítíte, ale i uvidíte.
elle.cz

Cukr, spánek a klidnější hlava

Možná vás to překvapí, ale dostatek vlákniny může ovlivnit i kvalitu spánku. A kdy se cítíme šťastnější a spokojenější, než když se dobře vyspíme, že? Vláknina se v těle netráví a neobsahuje cukr ani kalorie, čímž pomáhá stabilizovat hladinu glukózy v krvi. Brání tím prudkým výkyvům energie, které mohou vést k nočnímu buzení. Když je hladina cukru vyrovnaná, tělo prochází plynule celým spánkovým cyklem, a to hlavně včetně nejdůležitějších regeneračních fází. Vědci z University of Colorado Boulder navíc zjistili, že strava bohatá na i vlákninu a tedy i na prebiotika může prodloužit fáze hlubokého NREM spánku i REM spánku, které mají největší vliv na to, jak se umíme zotavit z emocionálního stresu.

Mohlo by se vám líbit

Jak docílit kvalitního spánku

Kvalitní spánek se stal něčím luxusním, co si v neúprosném rytmu našich životů může dovolit jen málokdo. Přitom je to základní pilíř fyzického i duševního zdraví. Kromě bezprostředního dopadu na náladu a hladinu energie má chronický nedostatek spánku dalekosáhlé důsledky pro naše draví. Zkuste začlenit tyto tipy do své rutiny a připravte si půdu pro klidné noci a energická rána.
elle.cz

Platí, že více vlákniny = lepší nálada?

Když budeme jíst víc vlákniny, budeme se cítit šťastnější? Odpověď zní: budeme se cítit minimálně o něco lépe. Většina z nás má asi o 30 % nižší příjem vlákniny, než bychom měli mít. Neměli bychom její konzumaci ale navyšovat skokově. Náhlý vysoký přísun vlákniny může způsobovat nadýmání nebo diskomfort, proto je lepší přidávat ji postupně po menších dávkách, aby se tomu střeva mohla přizpůsobit. Na talíři by se postupně mělo objevit více luštěnin, celozrnných produktů i syrové zeleniny. A až budete příště přemýšlet, co si dát ke snídani, zkuste kromě spokojenosti žaludku myslet i na svůj mozek. Cesta ke šťastnější mysli někdy může vést i přes lžičku ovesných vloček.

Mohlo by se vám líbit

Jak na zdravá střeva? Nastartujte jimi svou imunitu i duševní pohodu

Věděli jste, že většina imunity leží ve střevech? A že střevní mikrobiom zásadně ovlivňuje vaší psychickou pohodu? Čtěte dále, abyste zjistili, proč je péče o střeva tak důležitá, a jak se o ně co nejefektivněji starat.
elle.cz
Zdroj článku: