Nejlepší kavárna
Nejprve obletěla médii zpráva, že se v první stovce žebříčku The World’s 100 Best Coffee Shops, tedy v top 100 nejlepších kaváren na světě, umístila i jedna česká kavárna. Tou kavárnou jsou The Miners – síť kaváren známá svou výběrovou kávou, sezónními, nejen kávovými specialitami, skvělým pečivem i snídaněmi. Přestože její zakladatelé pochází z Česka, The Miners můžete navštívit nejen v Praze a v Brně, ale také v Barceloně, Varšavě nebo Vídni a v dubnu otevírají také v Bratislavě.
Nejlepší bar
Z kavárny pokračujeme do baru. Bar, který je součástí gastronomického konceptu Alma Prague, se dostal do prestižního výběru 50 Best Discovery, který mapuje nejzajímavější bary, restaurace a hotely světa. 50 Best Discovery funguje jako rozšíření každoročních žebříčků 50 Best, ale samo o sobě není žebříčkem. Celkem zahrnuje už více než 3700 míst z celého světa, nově přidaných podniků je přes 520, z toho zhruba 240 restaurací, 170 hotelů a 100 barů, mezi něž patří i ten v pražské Almě. Z České republiky je na seznamu historicky pět dalších barů a jedna restaurace, kromě Almy letos už ale nikdo další z Česka nepřibyl.
Nejlepší hotel
Další světový úspěch slaví pražský hotel Four Seasons, který se nachází na překrásném místě na břehu Vltavy a Pražský hrad a Karlův most jsou odtud jako na dlani. Jako jediný v České republice získal tento hotel prestižní ocenění pěti hvězd v průvodci Forbes Travel Guide pro rok 2025, a to dokonce už pošesté za sebou. Kromě překrásné lokality v historickém centru, super komfortních pokojů, božského spa a skvělé restaurace nabízí i sezónní zážitky – vánoční Dior Afternoon Tea vystřídal The White Lotus Afternoon Tea. Limitovaná edice bude dostupná v Gallery Lounge pouze 8 víkendů, od 14. března, a zve hosty k vytříbenému zážitku, inspirovanému exotickou atmosférou tohoto ikonického seriálu z produkce HBO.
Nejlepší restaurace
Letos je to poprvé, co vyšlo české vydání slavného francouzského gastro průvodce Gault & Millau, který se nesoustředí na luxusní a fine dining podniky, ale nabízí širší pohled na gastronomii. Našli byste v něm více než 200 místních podniků, ovšem za tu vůbec nejlepší českou restauraci jeho inspektoři označili Papilio ve Vysokém Újezdu. Žádný český podnik nezískal pět čepic, tedy nejvyšší možné hodnocení, ale Papilio si vysloužilo úctyhodné čtyři. Za zmínku stojí také to, že titul Šéfkuchař zítřka si odnesl Otto Vašák z jihomoravské restaurace Essens.
Michelin poprvé v Česku
Na další výběr toho nejlepšího se můžeme těšit už brzy. Inspektoři slavného a zřejmě vůbec nejprestižnějšího Průvodce Michelin už tajně a inkognito prozkoumávají český terén a hledají zdejší gastronomické poklady. Slavný průvodce totiž vůbec poprvé pokryje celé Česko. Po dosavadním zaměření pouze na Prahu bude kompletní výběr odhalen ještě v roce 2025.
- Zdroj článku:
Autorský článek, tiskové zprávy a webové stránky zmíněných podniků