Comfort food: Proč nám některá jídla chutnají víc než jiná?

Dobré jídlo, dobrá nálada

V pozitivní psychologii existuje termín wellbeing, kterým se označuje stav osobního štěstí, duševní pohody, prosperity, naplněnosti a blahobytu. Člověk je veselý a v dobré náladě, aktivní, energický, cítí se klidný a uvolněný, převažují dny, kdy je svěží a odpočatý. K tomuto ideálnímu a žádoucímu stavu přispívá hned několik faktorů: skutečnost, že máme kde bydlet, trávení života v bezpečném městě s propracovanou infrastrukturou a kvalitními službami, obklopení dostatkem přírody, možnost studovat, spokojenost v práci, dostatek spánku, kulturní vyžití či navazování pozitivních vazeb s lidmi v našem okolí. A v neposlední řadě – dostupnost a příjem zdravého jídla.

Není to však jen o zeleninových salátech. Vyvážený jídelníček může chutnat skvěle a velkou měrou zaručí, že se dlouhodobě cítíme fyzicky dobře a naše tělo funguje, jak má. Čas od času však nastanou momenty, kdy nás „honí mlsná“, chceme si něčím hříšným zlepšit náladu, potřebujeme ukonejšit. Pro tyto situace je tu comfort food, který uspokojí náš žaludek a zároveň pohladí na duši!

Mohlo by se vám líbit

Dobré ráno, dobrou chuť. Kam v Praze zajít na brunch?

V ELLE jsme si oblíbili snídaně, které mohou přerůst v lehký oběd. A nejsme sami, milují je všichni. Až se příště budete hladově ptát, kam na brunch, budete znát odpověď. Nechť je vaším nejtěžším rozhodnutím, zda vajíčka natvrdo, či naměkko...
elle.cz

Návrat do bezstarostné minulosti

Povědomí o tomto typu jídel se rozšířilo po roce 1966, kdy americký deník Palm Beach Post publikoval text pojednávající o tom, že na stresové situace blahodárně působí konzumace (do té doby nepojmenovaného) „comfort food“. V českém jazyce pro takové jídlo zatím neexistuje vhodný jazykový ekvivalent, jedná se nicméně o důvěrně známé, srozumitelné pokrmy, jejichž konzumace v nás vyvolává nostalgii a libé vzpomínky asociující bezstarostné, bezpečné dětství. Jsou útěšné, zklidňující, vracejí nás do časů jistoty a přispívají k naší spokojenosti. Také jste si hned vzpomněli na Prousta a jeho madeleines z piškotového těsta namáčené do čaje?

Chcete si přečíst celý článek? V plném znění jej najdete v tištěném vydání listopadové ELLE. Svůj výtisk si můžete objednat až do své schránky za speciální cenu a poštovným zdarma na tomto odkaze.

Mohlo by se vám líbit

‚‚Ošklivé jídlo‘‘ je trendy

Fotky jídla patří na Instagramu mezi nejvíce lajkované. Inspiraci k vaření získáme jedním klikem, z food tvůrců se stávají celebrity. Kdo z nás si někdy nevyfotil krásnou snídani a snímkem se veřejně nepochlubil? To, jak o focení a podobě jídla uvažujeme, se ale poslední dobou mění. A na to si posvítila Šárka Camrdová.
elle.cz

Zdroj: autorský článek

Časopis ELLE

ELLE Říjnové vydání 10/24