ELLE menu: Jídelníčky pro ty, kteří mají největší hlad večer

Pondělí

Snídaně

Uvařte si dvě vejce, poté je nakrájejte. Zákápněte olivovým olejem, vmasírujte 3 plátky másla, zasypte pažitkou a okořeňte chilli. Přikusovat můžete žitný chléb.

Svačina

Nakrájejte dva banány, přidejte pět jahod a prokápněte medem se skořicí. Přisypat můžete i hrst oříšků (para, kešu). Pokud vás honí mlsná, dejte si klidně kousek hořké čokolády (cca 4 čtverečky, min. 70 % kakaa).

Oběd

  • 500 g hladké mouky
  • 400 ml teplé vody
  • 1 sáček sušeného droždí
  • hrubozrnná sůl
  • rozmarýn
  • olivy nebo sušená rajčata
  • olivový olej

Mouku smíchejte s droždím, přidejte sůl a teplou vodu. Ze směsi vypracujte hladké vláčné těsto, které nechejte vykynout na teplém místě, dokud neznásobí svůj objem. Bude to trvat zhruba hodinu. Po nakynutí těsto vyklopte na plech s pečícím papírem, vyválejte do všech stran, na cca 1 - 1,5 cm tloušťku. Povrch pokapejte olivovým olejem a prsty do těsta vydloubněte místy důlky, čímž olej zatlačte dovnitř. Posypte hrubozrnnou solí, rozmarýnem, můžete přidat olivy nebo sušená rajčata. V předehřáté troubě pečte na 250 °C cca 15 minut.

Svačina

Smíchejte ovesné vločky se sušeným ovocem (meruňky, jablka, ananas, brusinky), přidejte bílý jogurt a med.

Večeře

  • 3 kedlubny
  • 5 menších brambor
  • 1 pórek
  • 2 kuřecí prsní řízky
  • petrželka
  • olej
  • pepř, sůl

Kedlubny, brambory a pórek uvařte v hrnci, vodu osolte. Prsní řízky orestujte na pánvi s máslem. Uvařené suroviny poté rozmačkejte na jemnou kaši, přidejte petrželku, olej, pepř a sůl. Orestovaným masem ozdobte kaši.

Chutně a zdravě: Snadné recepty pro ty, kteří nemůžou žít bez pečiva

elle.cz

Úterý

Snídaně

Od žloutku oddělte bílek, žloutek s cukrem rozmíchejte v mléce. Hladkou mouku společně s práškem do pečiva vmíchejte po troškách do mléka se žloutkem. Když bude těsto příliš husté, přidejte trošku mléka, poté přidejte olej. Nakonec opatrně vmíchejte sníh ušlehaný z bílku. Lívanečky přelijte směsí ze smetany, mléka a třtinového cukru.

Svačina

Nastrouhejte jedno velké jablko, přidejte nastrouhanou mrkev, zasypte skořicí a smíchejte s jogurtem.

Oběd

  • 200 g řeckého salátu
  • 100 g fazolových klíčků
  • 1 mrkev
  • jarní cibulka
  • 20 g opražených arašídů
  • koriandr
  • limetka
  • lžíce oleje
  • sůl, pepř

Ve velké míse smíchejte římský salát, klíčky, cibulku a mrkev. Přidejte dresing (olej, limetková šťáva, sůl a pepř) a promíchejte. Postupně přidejte ostatní suroviny a nakonec zákapněte limetkou.

Svačina

100 g ovesných vloček namočte do mléka, smíchejte se dvěma nastrouhanými červenými jablky, skořicí a medem. Tato svačinka vám dodá energii na zbytek dne.

Večeře

  • 100 g hovězího masa
  • 70 g červené čočky
  • 70 g zelené čočky
  • 20 g parmazánu
  • sůl, pepř

Lehké, ale přesto vydatné. Uvařte čočku spolu s masem, osolte. Na másle poté orestujte jak čočku, tak i maso, přidejte tymián a pepř, ještě chvíli restujte, čočku pak promíchejte s již nastrouhaným parmazánem. Ozdobte bylinkami.

cara

Středa

Snídaně

Připravte si chutné banánové smoothie (1 banán a 5 jahod rozmixujte spolu s 200 ml mléka). Dochuťte medem a skořicí.

Svačina

Smíchejte 100 g polotučného tvarohu, jednu nastrouhanou šťavnatou mrkev a hrst rozinek. Pomazánku rozmažte na celozrnný nebo žitný chléb.

Oběd

  • 120 g hovězího masa
  • 100 g rýže
  • lžička medu
  • sůl, pepř
  • citronová štáva

Hovězí orestujte s kapkou medu na pánvi, pěkně na másle, poté nakrájejte na kousky. Rýži uvařte, osolte a opepřete, promíchejte s hovězím masem a zákapněte citronovou štávou. Ozdobte bylinkami.

Svačina

Smíchejte řecký jogurt s medem, najemno strouhaným jablkem, přidejte skořici a pár kousků kiwi.

Večeře

  • 3 vejce
  • 100 g brambor
  • polovina cibule
  • 3 stroužky česneku
  • pepř a sůl

Uvařte brambory v osolené vodě, nechte rozpustit pár plátků másla na pánvi a dejte brambory restovat spolu s cibulkou. Jakmile začnou suroviny zlátnout, přidejte česnek a pak ještě chvíli restujte. Poté brambory zalijte rozmíchaným vejcem a vytvořte chutnou omeletu. Osolte a opepřete.

Chutně a zdravě: Snadné recepty pro ty, kteří neumí žít bez cukru

elle.cz

Čtvrtek

Snídaně

Nakrájejte zralé avokádo na kousky, vložte je do misky, přidejte trochu smetany a česneku, jemně osolte a rozmixujte. Pomazánku roztírejte na opékaný žitný chléb.

Svačina

Jahody, banán, borůvky a ostružiny nakrájejte na kousky, přidejte vaničku polotučného tvarohu a rozmixujte. V další misce vytvořte zálivku z medu, lžičky vody a skořice. Tou pak polijte ovocný tvaroh.

Oběd

  • 100 g celozrnných těstovin
  • 100 g hovězího masa (zadní)
  • 1 paprika
  • 1 okurka
  • celer

Těstoviny uvařte, hovězí nakrájejte a restujte. Vmíchejte nakrájenou zeleninu a jemně polijte citronovou štávou. Ještě chvíli restujte, zhruba pět minut. Směs důkladně promíchejte, osolte a opepřete a ozdobte bylinkami (tyminán, bazalka).

Svačina

Tři míchaná vejce posypte strouhaným parmazánem, přidejte nakrájená cherry rajčátka. Jako přílohu zvolte rýžové chlebíčky, případně kukuřičné krekry.

Večeře

  • 1 pstruh
  • 200 g uvařeného hrášku
  • 2 lžičky smetany
  • sůl, pepř

Pstruha rozkrojte, očistěte a položte na grilovací pánev, kde ho opékejte kůží dolů. Poté rozmělněte hrášek spolu se smetanou, jemně do něj vmasírujte již opečený česnek a vytvořte chutnou kaši. Rybu zakápněte citronem a pokrm ozdobte bylinkami.

cara

Pátek

Snídaně

Rozmačkaný banán smíchejte s chia semínky a přilijte trošku smetany. Dosladit můžete skořicí nebo medem.

Svačina

Dva plátky žitného chleba potřete bylinkovým máslem (máslo, sušené bylinky), ozdobte rajčaty a kvalitní šunkou (min. 96% masa).

Oběd

  • 100 g basmati rýže
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • bílé víno
  • 20 g parmazánu
  • máslo
  • bazalka

Rýži uvařte, cibulku orestujte spolu s česnekem a rýží, přidejte parmazán, rozmíchejte trochu smetany s bílým vínem a vše smíchejte. Přidejte bazalku nebo sušené bylinky.

Svačina

Nakrájejte dvě granátová jablka, přidejte med a trochu vody a nechte 5 minut odstát. V misce rozmíchejte 5 lžic smetany s kouskem másla a směs nalijte na granátová jablíčka. 

Večeře

  • 150 g krůtích prsou
  • 100 g rýže
  • 50 g parmáznu
  • rozmarýn
  • med
  • citronová šťáva

Maso rozřízněte tak, abyste vytvořili kapsu, rýži uvařte a poté smíchejte se sýrem a rozmarýnem. V malé misce rozmíchejte med s trochou vody a citronovou štávou a potřete jím maso zvenku i zevnitř. Rýžovou směsí naplňte kapsu a zašpejlujte. Na pár minut vložte maso do mrazáku, aby nátěrka zaschla a vpila se do masa. Pak dejte péct na 180 °C.

Vladimír Koukal

Zdroj: Autorský článek