ELLE Menu: Karotkové krokety a grenaille pečené v troubě

Pražská gastro scéna se pomalu, ale neochvějně otáčí směrem k ohledům na planetu a my z toho máme velkou radost. Nemohli jsme si proto nechat ujít návštěvu podniku, který se v březnu otevřel v srdci města, ve Florentinu. Slibuje neformální přátelskou atmosféru, inovativní technologické prvky a hlavně netradiční pojetí udržitelného stravování – a příslib plní způsobem, který vás bude bavit. Všechno je místní, zdravé a hlavně to skvěle chutná. Šéfkuchařka Miluše Mako exkluzivně pro ELLE vykouzlila recept na karotkové kroketky, na které budete s láskou vzpomínat ještě dlouho po posledním soustu, ale stejně chuťově dokonalá je nabídka v bistru, která se každý týden mění. Miluše totiž věří, že jíst zdravě, lokálně a s ohledem na přírodu neznamená menší gastronomický zážitek, právě naopak.

Jejímu menu kralují domácí výrobky – sami si tu nakládají zeleninu, připravují těstoviny, pečou dezerty i slané pečivo. Přímo v bistru si také pěstují saláty a bylinky ve velké hydroponické farmě, takže celoroční přísun čerstvých surovin bez postřiků a zbytečné logistiky je zajištěn! Farma ale není jedinou technologickou vychytávkou. Pokojovky se v Green Table zalévají vyčištěnou vodou z kuchyně a rostou ze substrátu obsahujícího kal z čistíren odpadních vod. Vzduch se čistí přes ekologické filtry a biodynamické osvětlení reaguje na počasí, které panuje za okny.

Když se občerstvíte dosyta, zkoukněte, jestli se v přilehlém coworkingu nekoná nějaká zajímavá akce. Primárně je prostor sice určený zaměstnancům Veolie, ale pořádají tu i přednášky, kurzy a workshopy na téma udržitelnost. Dozvíte se něco nového a třeba potkáte podobně naladěné lidi, kterým není lhostejná budoucnost.

Chutně a zdravě: Snadné recepty pro ty, kteří mají největší hlad večer

elle.cz

Suroviny na krokety

250 g mrkve

200 g blaťáckého zlata

1 vejce z  louky

sůl

bílý pepř

2 lžičky lahůdkového droždí

50 g ovesné bezlepkové mouky

špetka muškátového oříšku

1 menší svazek petrželky

máslo na opékání

Postup

Mrkev oloupeme a nastrouháme najemno, blaťácké zlato nastrouháme stejně a vše dáme do větší misky, aby se nám směs lépe míchala. Přidáme vejce z louky, sůl, bílý pepř, lahůdkové droždí, špetku muškátového oříšku a nasekanou petrželku. Vše promícháme a lehce zahustíme ovesnou moukou. Ze směsi tvarujeme malé válečky. Pokud se nám směs lepí na ruce, je dobré si je navlhčit pokaždé, když tvarujeme kroketku. Kroketky opékáme pomalu na másle dozlatova a ihned podáváme.

Chutně a zdravě: Snadné recepty pro ty, kteří nemůžou žít bez pečiva

elle.cz

Grenaille z trouby

600 g brambor grenaille

3 větvičky tymiánu

1 větvička rozmarýnu

pár kapek olivového oleje

hrubozrnná sůl

Postup

Brambory omyjte a lehce osušte. Dejte je na malý plech, pokapte olivovým olejem a lehce osolte. Nasekejte tymián a rozmarýn najemno, bez tvrdých částí. Předehřejte si troubu na 250 °C a dejte brambory péct. (Pokud neseženete grenaille, vyberte v obchodě menší, stejně velké brambory.) Pečte dozlatova.

Chutně a zdravě: Snadné recepty pro ty, kteří chtějí pár kilo nabrat

elle.cz

Koprová majonéza z lilku

2 větší lilky

sůl kala namak

olivový olej

šťáva z jednoho citronu

4 lžičky agáve sirupu

Postup

Lilky rozpulte podélně a dejte pokapané olivovým olejem péct do trouby na 20 minut při teplotě 200 °C. Lilky nechte vychladnout a dejte je na kousky do mixéru, zakápněte citronovou šťávou a dosolte solí kala namak, která jim dodá výraznou žloutkovou chuť. Lehce doslaďte agáve sirupem a rozmixujte dohladka. Majonézu před podáváním vychlaďte v lednici.

ELLE Menu podáváme i v tištěném vydání ELLE. V tom aktuálním najdete nejnovější. Ještě svůj výtisk nemáte? Objednat si ho můžete pohodlně až do své schránky za speciální cenu a poštovným zdarma na tomto odkaze.

Chutně a zdravě: Snadné recepty pro ty, kteří se cítí pořád unaveně

elle.cz

Zdroj: ELLE