Zdravé sacharidy, díky kterým se zbavíte nebezpečného vnitřního tuku

Přidejte si Elle do oblíbených na Google zprávách

Nebezpečný viscerální tělesný tuk

Viscerální tělesný tuk je také známý jako skrytý či vnitřní tuk. Zatímco podkožní tuk je viditelný a můžete ho nahmatat, viscerální tuk je uložený hluboko v břiše, kde obaluje vaše orgány, včetně jater a střev. Tvoří asi jednu desetinu tuku uloženého v těle. Také bývá často příčinou vystouplého břicha, které rozhodně postavě nelichotí. Daleko větším problémem je však skutečnost, že produkuje chemikálie a hormony, které mohou být pro tělo toxické. Produkuje podstatně více toxických látek než podkožní tuk, proto je daleko nebezpečnější. Může také způsobovat vysoký krevní tlak a zvyšuje riziko mrtvice, srdečních onemocnění a cukrovky II. typu. Důležité je si uvědomit, že viscerální tuk mohou mít i hubené lidi, proto je třeba dbát na zdravý jídelníček, ať už je vaše postava jakákoliv.

Co způsobuje ukládání viscerálního tuku?

Vnitřní tuk se ukládá, pokud konzumujete příliš mnoho kalorií a máte málo fyzické aktivity. Zejména nadměrná konzumace alkoholu může vést k většímu množství viscerálního tuku v těle. Rizikovými faktory jsou také sladké nápoje, kouření, nezdravá strava a nedostatek spánku.

Mohlo by se vám líbit

Deset argumentů, jež vás donutí jíst zdravě

Spoluzakladatelka platformy Jíme zdravě Barbora Hlubučková odhaluje deset pravd, které vás dovedou ke zdravému stravování a tím pádem i lepšímu životu. Tady je desatero, jež vás donutí jíst zdravě, i když je pro vás zdravé stravování sprostým slovem (nebo španělskou vesnicí)...
elle.cz

Sacharidy, které rozhodně musíte zařadit do svého jídelníčku

V průběhu let si sacharidy získaly špatnou pověst, jelikož si je lidé často spojují s přibýváním na váze, cukrovkou 2. typu a řadou dalších obtíží. Je to většinou proto, že lidé nerozlišují mezi jednoduchými a komplexními (složenými) sacharidy.  A ačkoliv nízkosacharidové diety mohou být pro některé lidi prospěšné, není důvod se potravinám s vysokým obsahem sacharidů zcela vyhýbat. Je třeba dbát na to, aby se jednalo o potraviny bohaté na živiny či vlákninu a nešlo o zpracované potraviny s vysokým obsahem cukru.

Zde je výběr těch nejlepších:

Quinoa jsou semínka, která se stala neuvěřitelně populární mezi příznivci zdravého stravování. Vařená quinoa obsahuje 70 % sacharidů, je však také dobrým zdrojem bílkovin a vlákniny. Navíc je bohatá na mnoho minerálů a rostlinných sloučenin. Pomáhá regulovat hladinu cukru v krvi a také je prospěšná na srdce. Je velmi sytá a neosahuje žádný lepek.

Ovesné vločky obsahují mnoho prospěšných živin, včetně vlákniny a bílkovin. Konzumace ovsa navíc podle studie snižuje hladinu krevního cukru a cholesterolu.

Pohanka je stejně jako quinoa považována za pseudo obilovinu. Je vysoce výživná a obsahuje více antioxidantů a minerálů než mnoho obilovin. Její konzumace může podle studie prospět vašemu srdci a regulaci krevního cukru.

Banány mají vysoký obsah draslíku, minerálu, který hraje klíčovou roli při regulaci krevního tlaku. Méně zralé banány také obsahují rezistentní škrob a pektin, které podporují trávení. S banány to však nepřehánějte, jelikož obsahují i poměrně vysoké množství cukru. 

Batáty jsou sladké brambory, které jsou vynikajícím zdrojem vitamínu A spolu s dalšími minerály a antioxidanty.

Fazole obsahují mnoho vitamínů, minerálů a antioxidantů. Vařené fazole jsou také dobrým zdrojem bílkovin a podle výzkumu snižují riziko rakoviny tlustého střeva.

Cizrna patří mezi luštěniny. Stejně jako čočka je vynikajícím zdrojem rostlinných bílkovin a obsahuje mnoho vitamínů a minerálů. Konzumace cizrny je navíc podle studie spojována s přínosy pro zdraví srdce a trávicího traktu a také s potenciální prevencí rakoviny.

 

Zdroje: NIH, Healthline