Zdravé hubnutí? Tajemstvím úspěchu jsou živiny a vláknina

Ošidit mozek? Nestačí!

Zdravé tělo funguje jako dobře promazaný stroj, všechno v něm souvisí se vším. Pokud organismu chybí nějaká důležitá látka, může to mít nepříjemné následky na zdraví, které se navíc mohou postupně nabalovat a řetězit. I shazování kil vypadá na první pohled jednoduše, ale zjevně není. Razantní omezení kalorií se totiž rozhodně nerovná štíhlé postavě, právě naopak. „Zprvu sice zhubnete, a to poměrně rychle, z dlouhodobého hlediska je ale takový režim neudržitelný. Tělo začne postrádat živiny, zpomalí se metabolismus a rovněž spalování tuků. A dobře promazaný stroj se v podstatě zastaví,“ vysvětluje nutriční specialista a fitness trenér Petr Žůček. Problémem je pochopitelně i přejídání, s nímž v dnešní turbulentní době bojuje téměř každý. Je to pořád jedna a ta samá písnička: na snídaně a svačiny nemáme čas, a to, co nestihneme během dne, automaticky doháníme večer. Přitom právě přemíra jídla, zvlášť toho průmyslově zpracovaného, je jedním z hlavních důvodů nadváhy. Dobře to vědí i odborníci, kteří se dlouhodobě snaží vynalézt prostředky, které by ošidily mozek a potlačily chuť k jídlu.

Jídlem ke štěstí? Zde je 10 potravin, které vás udělají šťastnější

elle.cz

Spolubojovník při hubnutí

U většiny lidí to ale nezabírá, naskýtá se tak jiná možnost ­– zasytit žaludek potravinami, které mají lepší sytící kapacitu. A právě v tom je výhodným „spolubojovníkem“ při hubnutí vláknina. Tím, že dokáže změnit chuť a texturu jídla, významně sníží jeho energetickou vydatnost, navíc rychle zažene hlad, zintenzivní chuťové pocity a zároveň vyvolá pocit sytosti. „V praxi to znamená, že byť jste snědli energeticky méně náročné jídlo, můžete se cítit dostatečně syti,“ doplňuje Žůček. Fakt, že vláknina skutečně pomáhá hubnout, prokázala i americká studie minnesotského Ústavu potravinářské vědy a výživy, která probíhala více než dvanáct let a které se účastnilo několik stovek žen. Ukázalo se, že ty, které zvýšily podíl vlákniny ve stravě o zhruba 12 gramů denně, vážily dlouhodobě v průměru o 5,5 kg méně než ty, které tak ve výzkumu neučinily.

Probiotika: Jak vybrat ta správná a co očekávat po jejich zařazení?

elle.cz

Zázrak jménem lněná semínka

Dostatek vlákniny ve stravě je přitom výbornou prevencí nejen proti nadváze, ale také cukrovce, infarktu či rakovině tlustého střeva. Tato směs nestravitelných polysacharidů je pro nás skutečně enormně cenná, pomáhá totiž odvádět z těla veškeré odpadní látky a má pozitivní vliv i na trávení. Přesto všechno statistiky ukazují, že většina z nás konzumuje méně než polovinu doporučeného denního množství vlákniny, což je aktuálně podle Světové zdravotnické organizace 20-35 g na den. Obsahuje ji přitom celá řada potravin, třeba celozrnné pečivo, luštěniny, pohanka, rýže, kuskus, oříšky, ale i většina ovoce a zeleniny, zelí, houby nebo brambory. Obzvlášť bohatá jsou na ni lněná semínka, ve 100 g balení najdete totiž celých 45 g vlákniny! Jíst se přitom dají doslova na tisíc způsobů. Dopřát se je můžete jen tak, mírně podrcené, nebo v podobě raw krekrů, pečiva, placiček či sušenek.

Ukázkový jídelníček na 1 den:

Snídaně

K snídani si dejte krajíček (nebo dva) celozrnného chleba se sýrem cottage. Ozdobte pažitkou, okurkou nebo plátky rajčat. 

Svačina

Pomeranč nakrájejte na kousky, zalijte medem a posypte oříšky. Vlašské, kešu nebo para, fantazii se v tomto případě meze nekladou.

Oběd

V hrnci na oleji zprudka orestujte nakrájené hovězí maso na nudličky (150 g). Mezitím nakrájejte očištěnou petržel a mrkev na hranolky; česnek, cibulku, papriku zbavenou zrníček a zázvor nasekejte nadrobno. K zatáhnutému masu nejprve přidejte petržel s mrkví, pak i zbytek zeleniny. Jakmile kořenová zelenina změkne, přisypte ještě mletou papriku a zhruba minutu restujte. Osolte a opepřete, potom podlijte vroucí vodou nebo vývarem, aby maso bylo zalité. Pod pokličkou duste do měkka asi 30 minut, na závěr vložte máslo, nechte rozpustit a odstavte. Servírujte s jasmínovou rýží.

Svačina

Dva plátky knäckebrotu potřete tvarohem, osolte, opepřete a ozdobte plátky uzeného lososa. Přidejte cherry rajčátka nebo kousky papriky.

Večeře

Ve vyšší pánvi nebo nízkém kastrolu rozehřejte olej a osmažte na něm šalotku a česnek, až zvláční. Přidejte fazole, římský kmín, tymián a koriandr. Osolte, opepřete a za občasného promíchání vařte 2-3 minuty. Pak vlijte vývar, citronovou šťávu, přidejte petrželku a na velmi mírném stupni vařte asi 10 minut. Servírujte v hlubokém talíři, navrch posaďte zastřené vejce. 

7 potravin, které nejsou zdaleka tak dietní, jak si myslíte

elle.cz

Zdroje: iupui.edu, healthline.com