Co vás vedlo při tvorbě menu pro W Prague?
Podobné nabídky na spolupráci dostávám od různých podniků často, ale W Prague jsem si vybrala kvůli těmto důvodům: Za prvé, šéfkuchař Nenad Jovanovic je člověk, ke kterému vzhlížím a pracovat s ním mi přišlo jako skvělá příležitost se zase kuchařsky posunout o kousek dál. Za druhé, je Prague W naprosto úchvatným místem s profesionálním zázemím, kde je vaření opravdu zážitkem. A za třetí, jsem chtěla už delší dobu vytvořit menu, na které si lidé mohou zajít, protože většina mého vaření je pouze online. Navíc mi vedení vyšlo vstříc v mém zásadním požadavku, a sice svobodě nejen v tvorbě menu, ale i výběru dodavatelů.
Co vás na spolupráci s W Prague nejvíc bavilo?
Především práce s týmem pod vedením Nenada. Atmosféra je tady přátelská, ale zároveň dostáváte velmi hodnotný feedback a vedení od lidí, kteří vás dokážou obohatit svými znalostmi a dovednostmi. To mi přineslo spoustu další inspirace a zase zvýšilo respekt k těm, kteří se živí profesionálním vařením. Je to opravdu neskutečná řehole, která vyžaduje talent, disciplínu, řemeslnost, ale také neskutečnou psychickou odolnost. Inspirací mi byli ale také farmáři samotní, se kterými jsem konzultovala své menu. Jejich přístup k půdě, zvířatům a našemu zdraví je něco, co je pro mě opravdu důležité téma.
Proč jste se rozhodla spolupracovat právě s farmáři ze statku Mitrov?
S Karlem i s Hanou jsem se znala už dříve. Respektive jejich práci jsem sledovala už nějakou dobu a právě kvůli tomu jsem s nimi navázala kontakt. Myslím, že v dnešní éře overkonsumerismu, který vede k drancování půdy a zvířat, je jejich přístup k farmaření zářným příkladem toho, že můžeme využívat přírodní zdroje i s respektem k půdě, zvířatům a tedy i našemu zdraví a zdraví budoucí generace.
Začala jsem tím, že jsem se jich zeptala, co mají k dispozici a co jim roste na poli. Líbí se mi, když vznikají podniky, jejichž cílem je víc než jen vydělat co nejvíc a nakoupit suroviny za co nejnižší cenu. Podniky, které si uvědomují, že jsou součástí komunity a mají zájem převzít i určitou zodpovědnost za to, jak jejich provoz ovlivňuje zdraví zákazníka a stav přírody. Nepotřebujeme už další koblihárnu ani wafle ve tvaru penisu, co se namáčí do čokolády, při současném stavu naší přírody opravdu ne.
Co byste si přála, aby si hosté z vašeho menu odnesli – kromě skvělého gastronomického zážitku?
Přála bych si, aby odnesli to, že naší peněženkou rozhodujeme nejen o tom, za co utrácíme, ale i tom, kdo v našem světě dostane pozornost. Pozornost je v dnenším světě ta nejvzácnější komodita, kterou máme. A jídlo narozdíl od jiných koníčků je něco, co potřebuje a dělá každý z nás každý den. Je dobré to dělat vědoměji.
Kdybyste měla zážitek z vašeho menu pro W Prague popsat třemi slovy, která by to byla?
Synergie.
Lokálnost.
Sezónnost.
Chilli Ta pro W Prague
Střešní terasa ABOVE Rooftop v hotelu W Prague servíruje od poloviny června nové večerní menu od influencerky a kuchařky Chili Ta. Dvouchodová fusion večeře s důrazem na sezónní a lokální suroviny je k dispozici denně od 17 do 22 hodin až do konce července – i pro hosty bez rezervace ubytování.
- Zdroj článku:
Autorský rozhovor






