Foodie Corner: Reason, chytrý fine dining v oblacích

Přidejte si Elle do oblíbených na Google zprávách

Reason, nový gastro spot, kde se jedenáct pater nad Prahou potkává chytrá práce se surovinami s lehkostí, která z fine diningu dělá přístupnou, navýsost příjemnou záležitost. Fermentační experimenty tu dodávají známým ingrediencím nové vrstvy, pasta ze starého chleba zase ukazuje, že jednoduchost může být největší luxus. Jednotlivé chody vás zavedou na kulinární výpravu od severních moří po Jadran – podle toho, co do dané oblasti přirozeně patří. Zajímavou roli tu hrají i nápoje. Reason je ambasadorem šampaňského Frerejean Frères, takže degustaci můžete začít sklenkou jejich cuvée a skončit koňakem ze stejného domu. Mezitím ochutnáte vybraná vína a koktejly – podle toho, o co si říká konkrétní chod. A jak vypadalo degustační menu na míru pro ELLE a jedno pomalé listopadové odpoledne ve vybrané společnosti ELLE Friends?

Mohlo by se vám líbit

Čtyřnásobná česká Slavice Ewa Farná: Jsem lačná po nový obzorech

Šéfredaktorka s šéfredaktorkou. A ta hostující jede bomby. Ewa Farna má za sebou superúspěšný rok a v tom dalším hodlá jako první lokální ženská interpretka rozeznít Eden.
elle.cz

Nechyběla ani sladká tečka

V oblacích Prahy jsme ochutnali esenci fine diningu z kuchyně šéfkuchaře Jana Horáka, který nás osobně provedl pětichodovým menu. Amuse-bouche nabídlo nečekanou podobu foie gras – z kešu a lanýže, tedy zcela bez masa. Na talíři připomínalo spíše delikátní sušenku než tradiční masový pokrm. K tomu domácí chleba s dokonale vypracovanou kuličkou másla. Jako předkrm dorazil siven s celerem, křenem a borůvkami: jemná křenová pěna bez štiplavosti a sladké borůvky krásně vyvažovaly rybu vysmaženou do křupava. Signature dish podniku Reason – chlebové těstoviny – se pro tuto příležitost proměnily v cavatelli s chlebovým misem a sýrem Belper Knolle, přezdívaným lanýž mezi sýry. Zemité, výrazné, přesto překvapivě jemné a chuťově dokonale vyvážené. Dezertem byla netradiční kombinace sorbetu z meruňkového likéru, pohankového krému a kaki. A na závěr přišla pusa na rozloučenou: malinová čokoláda s kardamomem ve tvaru rtěnky. Final kiss, final glow.

Zobrazit příspěvek na Instagramu

Pomalu a s lehkostí

Interiér od Zisise Papamichose podtrhuje ticho a klid (ale ne strnulost). Porcelán, židle i ručně kované steakové nože jsou vytvořené na míru a bez zbytečné okázalosti. Čtyřicet míst v restauraci doplňuje rooftop lounge bar pro dalších šedesát hostů s výhledem, který připomíná, že Praha, když ji sledujete shora, vypadá úplně jinak. A pak je tu servis: kuchaři nosí na stůl chody, které sami vytvořili, a můžete si s nimi popovídat. Sommelier s vámi taky spíš povede zábavný rozhovor, než že by dával suchou instruktáž. Je to ten typ podniku, ze kterého odcházíte s pocitem, že všechno dávalo smysl – a chcete to zažít znovu. Další důvod k návštěvě zajisté není potřeba!

Křest prosincového čísla v Reasonu:
Zdroj článku: