REKLAMA
REKLAMA

Interiér měsíce: Industriál s kytičkou

Pražským činžovním domem se line vůně nedělního oběda, která nás vstupní chodbou provází až do třetího patra spolu s abstraktním dekorem růžových lístečků na zdech, žulovými obklady na schodech a všudypřítomnými pokojovými rostlinami, ledabyle vegetujícími na parapetech velkorysých oken ještě s původními kličkami. Jako by se tu zastavil čas někdy v 80. letech. Pak se však otevřou dveře a známá tvář nás vtáhne do úplně jiného světa. Rozlehlý byt charakterizuje mix nevyhraněného minimalismu s nádechem retra a industriálu především díky dvojici svých majitelů – páru populárních pražských fotografů Anety Vrkotové a Honzy Zimy, jehož snímky vídáte na stránkách našeho časopisu pravidelně. „Miluji velká tovární okna a kovové konstrukce, proto jsme se tento prvek rozhodli dostat hned do vstupní haly – příčka teď vymezuje vstup a navazuje na světlík v koupelně, který byl původně vyskládaný z luxfer,“ říká při uvítání Honza Zima. 

Prosvětlený byt o výměře kolem 120 metrů čtverečních objevili před více než rokem dílem náhody a spolu s malebnou bubenečskou čtvrtí se jim zalíbil natolik, že se rozhodli v něm zůstat natrvalo. Bydlení však získali v poměrně žalostném stavu a byla třeba důkladná rekonstrukce. Té se ujala Anetina maminka, interiérová designérka Jana Vrkotová ze studia Infinity Interier. Mladému páru poradila rozšířit vstupní chodbu o úložný prostor na úkor malého pokoje, který prozatím slouží jako sklad a  do budoucna z něj pravděpodobně bude dětský pokojíček. Pro rekonstrukci připravila komplexní návrh včetně podkladů pro stavbu a vybavení na míru pro dodavatele od koupelny přes kuchyň až po dveře, stěrky, obklady nebo nábytek. Anetě a Honzovi pomohla také s ujasněním stylu, který se z počátku zdál jako jeden velký mix Anetina oblíbeného minimalismu, špetky eklektiky a etna, Honzova milovaného industriálu, nordického designu a retra. Chvíli trvalo, než představy sladili, s výsledkem jsou dnes ale maximálně spokojení všichni. 

 

Honza Zima
Info ikona

 

„Honza trval na surovějších prvcích a retru, s čímž jsem se zpočátku obtížně smiřovala, nakonec však musím uznat, že to bydlení obohatilo a dodalo mu unikátního ducha,“ svěřuje se Jana Vrkotová. Majitelé zase přiznávají, že se jim nejprve nezdála repasovaná křesílka od Miroslava Navrátila s lesklým sametovým čalouněním od Designers Guild a množství úložných prostor zakomponovaných do celého bytu. „Dnes si bez křesel bydlení už neumím představit, krásně nám dotvořily obývák a úložných prostor po roce zabydlování začíná být také nedostatek,“ směje se Aneta, jež se v rekonstrukci držela spíše zpátky a propsala se do interiéru hlavně v jemných detailech a drobných zátiších. „Mezi moje potěšení patří mramorová prkýnka, nemohu se jich nabažit stejně jako krásných kuchařek. Naposledy jsem si pořídila knížku Zachraň jídlo v kuchyni a byla zase nadšená.“ A Honza ji doplňuje: „Anet­ka se odráží ve vázičkách, něžných drobnostech a čistotě interiéru, která je podobná jejím fotografiím. Já mám sklon být o něco více dekorativní. Asi nejlépe nás vystihují naše pracovní kouty: zatímco ten můj je sestavený z dřevěných ploch a černých kovových konstrukcí, Anetin stůl v ložnici je plný sofistikovaných detailů, malého množství věcí a pár zarámovaných květin.“ 

 

Rozhodli jsme se naše staré bydlení hodit úplně za hlavu a do nového se přestěhovat s čistým štítem.

 

I méně pozornému návštěvníkovi bubenečského bytu neujde, že hlavní místností domova je kuchyně s velkorysou jídelnou plynule napojenou na vstup, malý balkonek do klidného vnitrobloku, Honzův pracovní koutek, obývací pokoj a koupelnu. Centrum veškerého dění bylo hned druhým prostorem, jenž se v bytě rekonstruoval. Honza s Anetou mezitím nocovali v „dětském pokojíčku“ jen s pár kufry, psacím stolem a matrací. „Rozhodli jsme se naše staré bydlení hodit úplně za hlavu a do nového se přestěhovat s čistým štítem. Dokonce i toho stolu a spaní jsme se zbavili hned, jak to bylo možné, a začali s designérkou pořizovat vše přesně na míru,“ popisuje Honza. Nábytek vybírali v kamenných i on-line obchodech ještě rok od nastěhování a nic nechtěli uspěchat. 

Byt se musí nechat dýchat a postupně vyvíjet, ne za každou cenu zaplnit novými věcmi, aby už bylo hotovo. Nikdy by se v něm necítili dobře,“ míní designérka Jana Vrkotová. A má zřejmě pravdu, protože Aneta s Honzou nikdy nevypadali spokojeněji.

ELLE
Info ikona

ELLE PŘÍMO VE VAŠÍ SCHRÁNCE S POŠTOVNÝM ZDARMA

Nechcete přijít o nové číslo? Nechte si ho poslat domů. Výtisk vám doručíme až ke dveřím po celé České republice za stejnou cenu jako v obchodě, aniž byste museli platit poštovné. (Akce platí pouze pro ČR.)

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

EBC promo

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA