Proč bez vína nemůžeme žít, i když nám vlastně nechutná? Fakta vs mýty

Pravdou je, že s alkoholem se setkáte téměř všude. Jen těžko se mu tedy vyhnete. Ať už se jedná o přípitky na oslavách, welcome drinky na prezentacích či pracovně-společenské večeře, všude má jakožto „sociální lubrikant” své místo. Na mýty a pravdy o jeho prospěšnosti a vlivu na naše zdraví se dnes podíváme trochu podrobněji...

Alkohol škodí i v malé míře – pravda

Tuto frázi jste nejspíše mnohokrát slyšeli od lékařů a jiných specialistů. Celosvětově umírá kvůli nadměrné konzumaci alkoholu více než 3 miliony lidí ročně. Jedná se přitom jak o otravu alkoholem, tak i o dlouhodobá onemocnění s ním spojené – cukrovka, mrtvice, onemocnění srdce, jater nebo cév. Ženám, které konzumují i malé množství alkoholu denně, hrozí zvýšené riziko rakoviny prsu. Podle výzkumu pouze jedna sklenka vína nebo malé pivo denně zvyšuje tuto pravděpodobnost u žen před menopauzou o 5 %, u žen po menopauze dokonce o 9 %.

Dražší destiláty jsou lepší – mýtus

Dražší alkohol často obsahuje přírodní přísady namísto syntetických. Jeho výrobci také zodpovědněji přistupují k procesu destilace a zrání, což zvyšuje cenu daných výrobků. A byť je pravda, že některé druhy alkoholu obsahují zdraví prospěšné látky, nic si nenalhávejte. Ano, červené víno v má v sobě resveratrol (přírodní antioxidant) a v pivu zase najdete aminokyseliny a peptidy. Tyto látky však nejsou schopny neutralizovat účinky ethylalkoholu, který je pro vaše tělo toxický.  

 

Život je sladký, a to i bez cukru!

elle.cz

 

Alkohol nám ve skutečnosti nechutná – pravda

Pamatujete si, jak vám poprvé chutnal alkohol? Ruku na srdce, zcela jistě neměl na vaše chuťové buňky stejný efekt, jako třeba bezinková šťáva. Právě tento první instinkt o alkoholu vypovídá své – již zezačátku ho tělo odmítá. Časem si na něj nicméně zvykne. Přestože nám alkohol na první dobrou vyloženě nechutná, učíme se v něm rozeznávat různé příchutě a vůně. A oblibou ho taky pijeme pro příjemný pocit, který nás rozehřívá a uvolňuje. 

Působí úplně stejně na muže i ženy – mýtus

Muži a ženy nebudou na alkohol nikdy reagovat stejně. A to ani v případě, že by měli stejnou tělesnou stavbu. Pokud muž a žena vypijí stejné množství identického druhu alkoholu, bude obsah alkoholu v krvi vyšší u ženy. Je to dáno především tím, že ženy mají ve svém těle větší procento tuku a menší množství vody než muži (i když mohou oba vážit stejně). Ženám navíc mnohem rychleji hrozí alkoholismus – jejich játra jsou objemově menší, a také neodbourávají alkohol tak dobře, jako játra mužská.

 

7 beauty mýtů, které ničí naší pleť

elle.cz

 

Po tvrdém alkoholu se lépe spí – pravda, ale...

Pokud mluvíme o kapce bourbonu ve večerním čaji oslazeným medem, pomůže vám tento nápoj dosáhnout uvolnění těla i mysli, což způsobí ospalost. Nezaručí vám to však kvalitní spánek, jelikož se v noci nejspíš probudíte se silně bušícím srdcem, pocením i žízní. Ráno také můžete zažívat mírnější příznaky kocoviny, které vám prokážou spíše medvědí službu. Faktem je, že alkohol zkracuje fázi REM spánku, během které aktivně sníme. Pamatujte, alkohol není prášek na spaní. 

Kapka vína po ránu nás vyléčí – mýtus

Pomatujete si, jaké to je mít kocovinu? Mezi typické příznaky patří nevolnost, bolest hlavy, nekontrolovatelná žízeň, třes nebo dezorientace. Tento stav většinou provází věta „už nikdy nebudu pít”, kterou stejně porušíme hned, jak nás ten nepříjemný stav opustí. Existuje spousta možností, jak tyto příznaky zmírnit – od studené sprchy po sladké sodovky. Jedním z nich je i takzvaný vyprošťovák, kdy si ráno dopřejete malé množství alkoholu na vyrovnání jeho hladiny v krvi. To sice příznaky kocoviny zmírní, ale jen krátkodobě. Pak vás navíc může hlava rozbolet ještě víc.

 

Jak se vypořádat s ranní kocovinou? Vyzkoušejte tipy odborníků

Iontové nápoje: obsahují elektrolyty, které obnovují rovnováhu soli v těle. Dobrou alternativou jsou také nakládané okurky.  

Zdravé sacharidy: alkohol snižuje hladinu cukru v krvi, takže musíte doplnit energii, Nejlépe pak ve formě, která nijak nepodráždí váš žaludek: banány, vodní meloun, ale také avokádo, batáty nebo (recept starý jako lidstvo samo) kuřecí vývar.  

Kofein: káva, čaj s obsahem kofeinu nebo Coca-Cola vás sice nezbaví kocoviny, ale rozhodně vás přivedou zpět k životu.  

Probiotika: váš žaludek i střeva budou nejspíš potřebovat obnovit mikroflóru, která byla alkoholem narušena. Pomáhají také zmírnit záněty, které v těle alkohol vyvolává. 

 

Nejluxusnější kosmetické přísady: které to jsou a kolik stojí?

elle.cz