Navždy mladá, navždy štíhlá: 5 chyb, které urychlují stárnutí

Při hubnutí vaření ano, grilování ne!

Pokud si smažené jídlo dopřáváte pravidelně, riskujete, že váš organismus bude stárnout mnohem rychleji. „Smažené brambůrky, hranolky i rozpečený chléb mohou výrazně urychlovat stárnutí, jestliže se připravují příliš brutálně či za vysokých teplot. Patří sem i káva,“ zmiňuje se profesor Eric Boulanger, expert na biologii stárnutí z univerzity ve francouzském Lille. Už nějakou dobu se zabývá zkoumáním škodlivých molekul, které se mohou vytvářet v živých organismech spontánně, ale také během přípravy potravin, a to z cukrů a proteinů vlivem velkého tepla. Abyste zabránili jejich vzniku, stačí podle něj vařit jídlo za nízké teploty a dávat přednost vaření v páře před grilováním, pečením a smažením.

Probiotika: Jak vybrat ta správná a co očekávat po jejich zařazení?

elle.cz

Opravdu jsou cereálie tak zdravé?

Není nic lepšího než z jídelníčku definitivně vyřadit sladké potraviny. Nejenže zvyšují riziko obezity, ale mohou poškozovat i pokožku. Způsobují totiž glykaci kolagenu v kůži a ta pak tuhne a stárne. „Dokonce i samozvané zdravé cereálie s celými zrny, které mají nižší glykemický index, mohou být plné glukózy způsobující tvorbu vrásek,“ varuje odborník na hubnutí, doktor Thaz Batia. Experti doporučují místo sladkostí jíst ovoce, které obsahuje přírodní cukry a antioxidanty, které naopak pomáhají bojovat proti známkám stárnutí.

Není maso jako maso

I když je červené maso plné bílkovin, které tělo potřebuje k přežití, může podle některých odborníků způsobit vznik akné a drobných vrásek. Obsahuje totiž vysoké hladiny karnitinu. „Právě tato látka může způsobovat tvrdnutí stěn krevních cév a to vede k předčasnému stárnutí,“ upozorňuje doktor Mitchel Chasin. A to není jediný problém. Červené maso je rovněž spojeno se zvýšenými hladinami testosteronu v těle, což může způsobit vyšší produkci kožního mazu. Ta pak ucpává kožní póry a stojí za vznikem akné a nepříjemných pupínků.

Začínáte s během? Zde je do začátku 5 rad od odborníků na běhání

elle.cz

Pečivo? Ano, ale ne to bílé

Rozhodně ze svého jídelníčku nemusíte vyřazovat pečivo, bohatě postačí, když omezíte bílý chléb. A zejména ten, který ještě dopékáte v toustovači. Proč tak vadí vaší pleti? Mohou za to hlavně rafinované sacharidy, které mají přímý vliv na chronická onemocnění i proces stárnutí. Bílé pečivo má také vysoký glykemický index a může tedy způsobit zánět v těle, který je přímo spojen se stárnutím. Navíc tělo přeměňuje rafinované sacharidy z bílého pečiva na cukr a pak na glukózu, která poškozuje kolagen, složku tolik důležitou pro boj proti vráskám. Sáhněte proto raději po celozrnném pečivu, hladinu cukru v krvi tak budete mít pod kontrolou.

Dejte pozor i na ryby

Obecně jsou mořské ryby považovány za jednu z nejzdravějších složek stravy. Nicméně obsahují i velké množství jódu, což přispívá k výskytu akné a k větší produkci mazu. „Vysoká hladina jódu v krvi může zanítit pokožku, ucpávat póry a způsobit výskyt červených skvrn na kůži,“ podotýká Judith Brownová, autorka knihy Every Woman’s Guide to Nutrition. Rozhodně však není nutné vyškrtnout mořské plody z jídelníčku úplně. Stačí je jen omezit, zvlášť pokud máte problematickou a mastnou pleť.

5 účinných cviků pro vyrýsovaný střed těla

elle.cz

Zdroje: healthline.com, forbes.com, europa.eu