Pozapomenutá zelená bomba

Dnes se možná na kapustu díváme jako na chudou příbuznou atraktivnější zeleniny, přehlížená je ale neprávem. Podle mnoha výzkumů má na naše zdraví totiž účinky téměř zázračné…
Obsahuje spoustu vitaminů a minerálních látek, a podle průzkumů dokonce prý pokud si kapustu dáte nejméně třikrát do týdne, výrazně tím omezíte možnost výskytu rakoviny tlustého střeva, plic a prostaty…

cabbage_2

Královská léčba
Traduje se, že už král Nabuchodonozor v dávné Mezopotámii si poroučel kapustu na svůj stůl velmi často – fungovala totiž spolehlivě jako lék na kocovinu. A je to tak – kapusta pomáhá játrům lépe vstřebat alkohol, takže se určitě vyplatí.

Co všechno obsahuje? Vitaminy skupiny B, vitamin A, C, E, K, beta-karoten, biotin a dále minerály hořčík, selen, fosfor, draslík, a také vlákninu. Už jen sto gramů této zeleniny dodá vašemu tělu tři čtvrtiny denní dávky vitaminu A.
Existuje spousta druhů – od křehké rané přes růžičkovou a klasickou velkou hlávkovou až po kadeřávek, který je mimochodem největším zdrojem vápníků v kategorii zeleniny vůbec.
Někomu vadí specifický zápach, ten se dá ale odstranit, když se kapusta před vařením oblanšíruje, tedy krátce spaří horkou vodou. Dalším malým problémem je nadýmavost, i ta se dá ale zredukovat – tím, že ji budete vařit bez pokličky a přidáte k ní vhodné koření, například kmín, saturejku, koriandr, zázvor, semínka fenyklu či anýzu…


Náš tip:
Vyzkoušejte například dušenou kapustu s pancettou.kapusta

 

Recept najdete zde: http://www.apetitonline.cz/recepty/5731-dusena-kapusta-s-pancettou.html